Błąd p1538 , n109 , brak mocy .

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
maatiaas
Nowy T4

Answers: 0
5
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Błąd p1538 , n109 , brak mocy .

Nieprzeczytany post autor: maatiaas »

Witam. Stałem się nowym posiadaczem T4 , 2.5 TDI , 88 km 2003 r. Niestety samochód nie posiada mocy. Po zdiagnozowaniu VCDS , pokazuje błąd p1538 , zwarcie/przerwa N109 do masy . Sprawdziłem zawór i ktoś podłączył pod niego zewnętrzne zasilanie 12 V osobnym kablem. W wyniku czego samochód odpala i jeździ ( brak mocy) . Po odpięciu tego " sztucznego" kabla z zaworu , auto nie odpala. NA fabrycznym kablu zasilającym zawór N109 (biało/czarny ) brak napięcia. Wymieniłem przekaźnik pod kierownicą 109 , bez zmian. Przedzwoniłem kabel od zaworu N109 , do wtyczki sterownik, przejście jest . Napięcia brak ! Co dalej mogę sprawdzić ? Być może są jakieś typowe bolączki ?
maatiaas
Nowy T4

5
Tematy: 1
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Re: Błąd p1538 , n109 , brak mocy .

Nieprzeczytany post autor: maatiaas »

Usterkę udało rozwiązać się samodzielnie. Ze sterownika pod pinem sterującym elektrozawór w pompie wtryskowej nie było napięcia. Postanowiłem wymienić sterownik na inny . Napięcie na kabel powróciło , a błąd zniknął . Samochód odzyskał wigor. Nie wiem dlaczego , ale większość osób twierdziło ,że z tym błędem samochód po prostu nie odpala i to wszystko. Dlaczego u mnie było inaczej , czy jednak błąd zaworu N109 może wpływać na brak mocy ?
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Błąd p1538 , n109 , brak mocy .

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Sam napisałeś, że po odpięciu " lewego " zasilania N109 nie odpalał więc wszyscy co tak mówili mieli rację. Skoro pin w ECU był uszkodzony to komp nie widział tego zasilania i siedział w trybie awaryjnym mimo, że silnik odpalał - nie jesteś pierwszy który tak miał przy próbach druciarstwa. Tak już jest w TDI, to nie mechaniczny klekot gdzie można sobie robić obejścia zaworu odcinającego który jest sterowany tylko stacyjką.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”