Problem z przekaźnikami
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pinksit
- Początkujący T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Problem z przekaźnikami
Witam wszystkich
Ostatnimi czasy zaczął mi "brzęczeć" przekaźnik o numerze 140 - klimatyzacja. Było to jakieś druciarstwo z przewodem i scalakiem wystającym poza obudowę więc zmieniłem na inny (używany) - nic to nie zmieniło. No może dzieje się to teraz trochę rzadziej.
Brzęczenie to zdaje się szybkie załączanie i rozłączanie przekaźnika - w krótkich seriach po 3.4 sek. Dzieje się to przy nagrzanym silniku i w 99% po zatrzymaniu np. na światłach.
Dodatkowo czuć, że przekaźnik jest ciepły oraz na chwilę zanim się to staje silnik zaczyna głośniej pracować, trochę trzęsie budą - może włącza się wtedy wentylator - tego nie sprawdzałem jeszcze bo ciężko na światłach wyjść i grzebać pod maską ;) Sam przekaźnik jest też dość ciepły wtedy.
Pytanie czy zacząć od wymiany przekaźnika np na Topran 110846 czy szukać raczej problemu gdzie indziej ?
Buda to multivan z klimatronikiem zielonym, 97 rok, 2.5 TDI ACV 102hp.
Jeśli wymiana przekaźnika nie pomoże to zna ktoś kogoś w Szczcienie i okolicach kto może mieć pojęcie jak to dalej diagnozować ?
pozdrawiam,
Marcin
Ostatnimi czasy zaczął mi "brzęczeć" przekaźnik o numerze 140 - klimatyzacja. Było to jakieś druciarstwo z przewodem i scalakiem wystającym poza obudowę więc zmieniłem na inny (używany) - nic to nie zmieniło. No może dzieje się to teraz trochę rzadziej.
Brzęczenie to zdaje się szybkie załączanie i rozłączanie przekaźnika - w krótkich seriach po 3.4 sek. Dzieje się to przy nagrzanym silniku i w 99% po zatrzymaniu np. na światłach.
Dodatkowo czuć, że przekaźnik jest ciepły oraz na chwilę zanim się to staje silnik zaczyna głośniej pracować, trochę trzęsie budą - może włącza się wtedy wentylator - tego nie sprawdzałem jeszcze bo ciężko na światłach wyjść i grzebać pod maską ;) Sam przekaźnik jest też dość ciepły wtedy.
Pytanie czy zacząć od wymiany przekaźnika np na Topran 110846 czy szukać raczej problemu gdzie indziej ?
Buda to multivan z klimatronikiem zielonym, 97 rok, 2.5 TDI ACV 102hp.
Jeśli wymiana przekaźnika nie pomoże to zna ktoś kogoś w Szczcienie i okolicach kto może mieć pojęcie jak to dalej diagnozować ?
pozdrawiam,
Marcin
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Re: Problem z przekaźnikami
Z tego co piszesz to wygląda mi na czujnik F163, gdy jest za duża temperatura płynu rozłącza on przekaźnik 140https://t4-wiki.de/wiki/Schalter_F163_( ... schaltung) . Jak wygląda temperatura cieczy nie jest czasami za wysoka. Ewentualnie sam czujnik szwankuje.
-
pinksit
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Temperatura zgodnie ze wskazaniami na zegarach dochodzi do środka i nigdy nie widziałem, żeby była wyższa. Ale to co piszesz ma sens - zacznę od sprawdzenia temperatury i czujnika. Może jest jakiś problem z wentylatorem od chłodnicy albo obiegiem w tym miejscu.
Dziękuje za wskazówkę - dam znać jak się sprawa rozwinęła :)
Dziękuje za wskazówkę - dam znać jak się sprawa rozwinęła :)
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
rozbierz przekaźnik i przelutuj od nowa. Zacznij od tych najgrubszych pinów.
-
pinksit
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Nie odpisywałem bo problem nie jest w 100% rozwiązany ...
Cała instalacja przejrzana i nic nie było. Więc przelutowane zostały wszystkie styki w przekaźniku i pomogło ale problem czasem wraca - ale faktycznie dużo rzadziej. Generalnie występował tylko przy dużej temperaturze jak było "chłodzenie" a nie grzanie wiec od jakiegoś czasu nawet nie mam jak sprawdzić. Planuje wymienić na nowy bo używany jak widać miał najprawdopodobniej ten sam problem.
Jak wymienię na wiosnę to dam znać - ale polecam na początku przylutować wszystko w przekaźniku bo to wygląda na źródło problemu. Jest o tym w sumie też wspomniane tu https://www.t4-wiki.de/wiki/Relais_J32_(Klimaanlage) więc może to taki banał ...
Cała instalacja przejrzana i nic nie było. Więc przelutowane zostały wszystkie styki w przekaźniku i pomogło ale problem czasem wraca - ale faktycznie dużo rzadziej. Generalnie występował tylko przy dużej temperaturze jak było "chłodzenie" a nie grzanie wiec od jakiegoś czasu nawet nie mam jak sprawdzić. Planuje wymienić na nowy bo używany jak widać miał najprawdopodobniej ten sam problem.
Jak wymienię na wiosnę to dam znać - ale polecam na początku przylutować wszystko w przekaźniku bo to wygląda na źródło problemu. Jest o tym w sumie też wspomniane tu https://www.t4-wiki.de/wiki/Relais_J32_(Klimaanlage) więc może to taki banał ...