Kierowco T4 - uważaj gdzie stajesz!!!!Przestroga
-
yrroo28
- Stały bywalec
- 16
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: 2xLooong, doka
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Kierowco T4 - uważaj gdzie stajesz!!!!Przestroga
Ale miał chłop pecha.. I próg pewnie wgnieciony. Chociaż będzie miał okazję autko odświeżyć bo już mu trochę ruda wchodzi..
-
Wojti
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Nie żle <33> <33> <33> . Ale miał gościu pecha.
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 11 razy
- Kontakt:
Też tak kiedyś wpadłem oplem astrą, w studzienkę :). Profil stalowy był skorodowany :)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Troche wspólpracujemy z firma która działa dla telekomunikacji (bo to chyba studzienka telekomunikacyjna jest z tego co rozpoznaje) , miedzy innymi dlatego nasze ducato wozi na sobie prawie cały czas stosowne wyposazenie do prac studzienkowych ;). Niektóre studzienki , a własciwie dekle tych studzienek wołają o pomstę do nieba, beton spękany tak ze kruszy się i grozi zarwaniem. A do tego jak rama zrobiona z katowników przekoroduje co się tez często dzieje to wtedy stając na takiej studzience nogą to juz strach jest.... Dlatego ja od jakiegoś czasu staram się na takie , zwałszcza podwojne dekle nie wjezdzac kolami jak na tych fotkach są ;).
Jednak patrzac na tą studzienkę to gośc miał pecha , wystarczyłoby jakby wjechało jakies cięzkie auto na nią o DMC nie przekraczającej 2,5T i tez by się pewnie zarwała...
Na Ksiąząt Opolskich w Opolu parkowałem może z dwa razy razy Sprintera , chyba nawet na tym samym chodniku i nigdy nikt sie tym nie zainteresowal nawet , a patrole przejezdzaly obok nie jeden raz . Poprostu pech gościa i tyle , ze akurat mu się zachcialo na studzienkę najezdzac co odradzam wszystkim :).
O dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 2,5T , więc wsumie teoretycznie nie mógł tam parkować lecz praktycznie to jakby nic się nie stało to raczej nikt by się tym nie zainteresował bo to w większosci przypadkow jest martwy przepis....Probe041 pisze:Masa własna 2,5t hahahah xD
Jednak patrzac na tą studzienkę to gośc miał pecha , wystarczyłoby jakby wjechało jakies cięzkie auto na nią o DMC nie przekraczającej 2,5T i tez by się pewnie zarwała...
Na Ksiąząt Opolskich w Opolu parkowałem może z dwa razy razy Sprintera , chyba nawet na tym samym chodniku i nigdy nikt sie tym nie zainteresowal nawet , a patrole przejezdzaly obok nie jeden raz . Poprostu pech gościa i tyle , ze akurat mu się zachcialo na studzienkę najezdzac co odradzam wszystkim :).
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, 13:18 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Ja bym nie przyjal mandatu.Niech robia studzienki jak sie nalezy a nie na odwalonego.Ja nie widze znaku tonazu.Te wartosci i tak sa zawyzane,ciekawe jakby wpadl jakis Jepp co by straz miejska czy policja powiedziala.Poczytajcie komentarze pod zdjeciem. 8-)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Zastosowali się do art. 47 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. (prawo o ruchu drogowym).
"Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;
3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.
2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi"
Więc w/g tego "paragrafu" wsumie nie mogl tam parkowac...
Chociaz jakby chciał to moze i by się wybronil z tego...
Nie wiem ile T4 ma DMC ale pewnie większa jak 2,5T.
"Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;
3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.
2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi"
Więc w/g tego "paragrafu" wsumie nie mogl tam parkowac...
Chociaz jakby chciał to moze i by się wybronil z tego...
Nie wiem ile T4 ma DMC ale pewnie większa jak 2,5T.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Wlasnie i tu jest haczyk w jednym mam 2565kg a w drugim 2680kg.
-
b.b tulipan
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 8
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
mój t-4 ma 2510.i w zasadzie nie mogę parkować na chodniku , mimo różnicy 10 kg.
ale co by mówić gdybym zawracając wjechał na tą studzienkę? czy udowodniono by że parkowałem?
a czy to jest równoznaczne, mając 2510 że nie mogę w ogóle wjechać na chodnik?
ale co by mówić gdybym zawracając wjechał na tą studzienkę? czy udowodniono by że parkowałem?
a czy to jest równoznaczne, mając 2510 że nie mogę w ogóle wjechać na chodnik?
-
b.b tulipan
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 8
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
ale nie na studzience. <32>mora pisze:A mój 2478kg-to chyba mogę?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
b.b tulipan pisze:ale nie na studzience. <32>mora pisze:A mój 2478kg-to chyba mogę?
z taka masą to moze nawet na studzience w tamtym miejscu