lużny i nielużny lewarek zmiany biegów
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
borowko
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- Opis: multivan 2,5 tdi 102KM
silnik ACV 2000 rok - Lokalizacja: Borówko lub Luboń
- Kontakt:
lużny i nielużny lewarek zmiany biegów
Witam ponownie z kolejnym problemikiem, który i owszem przejrzałem w arch.Albo nie dokładnie albo zbyt niejasno.
Auto zmienia biegi bez zgrzytu. Zdarzylo mu się już 3 razy że: odpalam i nie mogę wrzucić 1 biegu a także 5 biegu.Lewarek staje się lużny. Pozostałe biegi wchodzą bez problemu. Jadę tak i nagle bez jakiejś przyczyny wszystko wraca do normy.Mijają setki kilometrów jest ok. gdy znów problem się objawia. Tak 3 razy.
Około 15-20 tysięcy km wstecz wymieniłem skrzynię i przy tej okazji sprzęgło oraz kulki (takie plastikowe pod maską w trudnym miejscu. Robił to mechanik i wszystko pracowało super. w tym roku na wakacjach 1 raz pojawił sie ten kłopot.po około 20 km minął, pojawił się znowu po około 2 tysiącach na jakieś 30 km,no i podobnie jeszcze raz.
T4 multivan , 1999 rok, ale silnik i skrzynia z 2004 roku, 2,5 TDI 102 KM
CZY naprawa jest skomplikowana, co trzeba? te wspomniane rolki? Czy może coś innego? Jesli mogę zrobić to sam, to opiszcie proszę co gdzie i czym.
Jak doradzaliście mi z pompą i ustawianiem. Zrobiłem i do dziś chodzi idealnie.
Pozdrawiam
Auto zmienia biegi bez zgrzytu. Zdarzylo mu się już 3 razy że: odpalam i nie mogę wrzucić 1 biegu a także 5 biegu.Lewarek staje się lużny. Pozostałe biegi wchodzą bez problemu. Jadę tak i nagle bez jakiejś przyczyny wszystko wraca do normy.Mijają setki kilometrów jest ok. gdy znów problem się objawia. Tak 3 razy.
Około 15-20 tysięcy km wstecz wymieniłem skrzynię i przy tej okazji sprzęgło oraz kulki (takie plastikowe pod maską w trudnym miejscu. Robił to mechanik i wszystko pracowało super. w tym roku na wakacjach 1 raz pojawił sie ten kłopot.po około 20 km minął, pojawił się znowu po około 2 tysiącach na jakieś 30 km,no i podobnie jeszcze raz.
T4 multivan , 1999 rok, ale silnik i skrzynia z 2004 roku, 2,5 TDI 102 KM
CZY naprawa jest skomplikowana, co trzeba? te wspomniane rolki? Czy może coś innego? Jesli mogę zrobić to sam, to opiszcie proszę co gdzie i czym.
Jak doradzaliście mi z pompą i ustawianiem. Zrobiłem i do dziś chodzi idealnie.
Pozdrawiam
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: T4 Caravelle 2000 r
- Kontakt:
Re: lużny i nielużny lewarek zmiany biegów
U mnie nie wychodziło 1 i 2 i okazał się jakiś duży paproch, który wpadł przez niedociśnięty mieszek. 15 minut w serwisie.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
U mnie ostatnio były podobne problemy z wbijaniem biegów (lewarek chodził ciężko, potem nagle normalnie, a potem znowu bardzo ciężko + często zgrzytająca dwójka - problemy był głównie z 2 i 4 biegiem) i okazało się, że poluzowała się nakrętka dokręcająca od góry końcówkę wodzików na wybieraku w skrzyni biegów - taka płaska wyprofilowana trochę jak bumerang część, wciskana na frez w kształcie gwiazdki (wielowypust), która znajduje się pod "bramką" w której siedzi jedna z kulek (ta widoczna). Problemem jest ustawienie jej na tym wielowypuście w odpowiednim położeniu, ale jak udało mi się trafić we właściwe, to teraz biegi wchodzą lepiej niż kiedykolwiek a i o dziwo dwójka też zgrzytnie tylko od święta.
Tę "bramkę" zdejmujesz odkręcając dwie długie śruby na klucz 10, a potem pod kulką masz tę nakrętkę na klucz 13. Dojście takie se, więc najlepiej mieć małą grzechotkę.
Tę "bramkę" zdejmujesz odkręcając dwie długie śruby na klucz 10, a potem pod kulką masz tę nakrętkę na klucz 13. Dojście takie se, więc najlepiej mieć małą grzechotkę.
-
borowko
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- Opis: multivan 2,5 tdi 102KM
silnik ACV 2000 rok - Lokalizacja: Borówko lub Luboń
- Kontakt:
no to już jest jakaś informacja. Chociaż u mnie jest troszkę inaczej. Cały czas biegi wchodzą wszystkie idealnie, bez zgrzytu i nagle gałka biegów robi się lużniutka, jakby ją ktoś odkrecił i wtedy nie mam wcale 1 biegu i 5 biegu. nie mogę ich znależć. pozostałe biegi są bez kłopotu wchodzą choć gałką trzeba je wyczuć, bo jest ona lużniuyka. i tak jadę parę naście może dziesiąt kilometrów i ni stąd ni zowąd wszystko się "naprawia" i dział normalnie.
Ale idąc tropem. postaram się zajrzeć do tych kulek gdy to się wydarzy, może wypatrzę jakiś luz. może wodzik wyskakuje, jakieś zabespieczenie nie pozwala mu wypaść całkowicie , potem wraca itd.
Ale idąc tropem. postaram się zajrzeć do tych kulek gdy to się wydarzy, może wypatrzę jakiś luz. może wodzik wyskakuje, jakieś zabespieczenie nie pozwala mu wypaść całkowicie , potem wraca itd.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
No to generalnie masz do przejrzenia cały system wybierania biegów od lewarka aż po skrzynię, a jest tam sporo elementów które mogę się poluzować lub zużyć - kulki, tulejki, gumy, śruby... Zacznij od zajrzenia pod auto i zobacz w jakim stanie są wszystkie elementy i czy coś nie jest poluzowane.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Podłącze się pod temat, ale skrzynia CRN.
.
Problem jest trochę inny. Podczas szukania biegów jest duży luz. Pomyłka wstecznego I jedynki to nie problem. Czy nie ma takiej opcji jak w innych modelach, że wciska się wsteczny w podłogę?
.
Problem jest trochę inny. Podczas szukania biegów jest duży luz. Pomyłka wstecznego I jedynki to nie problem. Czy nie ma takiej opcji jak w innych modelach, że wciska się wsteczny w podłogę?
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Problem rozwiązany . Klin trzymający dźwignię był ustawiony w złym kierunku. Wszystko więc działa poprawnie. Niby mówią ,że po co ci kolejny model T4 ,ale posłużył jak wzór i układ biegów naprawiony.