Koła terenowe syncro
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
grzegorz 83
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Syncro
- Kontakt:
Koła terenowe syncro
Witam panowie mam pytanko związane w wielkością kół jakie mogę założyć do mojego busa czytałem że koledzy zakładają na 15" terenowe oponki i się mieści a czy jak założę na 16'' terenowe oponki to też wejdzie jeśli tak to jaki profil opony a muszę to wiedzieć na 100% opnki jakie chcę założyć to TRAKKER MACHO bardzo zależy mi na jak największym prześwicie pod autkiem i stąd takie rozmiary proszę o pomoc .
-
grzegorz 83
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Re: Koła terenowe syncro
Dzięki kolego zatem zainstaluje sobie 16" mam nadzieje że nie będzie tarło :)
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Jak chcesz zwiększyć prześwit, to podkręć przednie drążki i załóż podkładki pod sprężyny tylne. W ten sposób możesz podnieść auto dobrze ponad 5 cm. Zakładanie kół 16 prześwit zwiększy nie tak dużo, a zmieni przełożenie silnik/koła na szybsze i zwiększy masę nieresorowaną. No i musisz kupować nowe felgi. Więc rozważ, na czym ci zależy.
-
grzegorz 83
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
No właśnie martwi mnie to przełożenie bo w teren to bardziej przydaje się moc a nie prędkość tyle że każde 2 centy są ważne i dlatego zastanawiałem się nad zmianą kół.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Więc powtarzam jeszcze raz: znacznie więcej możesz podnieść auto na drążkach z przodu i przez dołożenie podkładek z tyłu, niż przez zmianę opon z 15 na 16. Sam mam syncro, opony nieco szersze niż fabrycznie, bo 15/205/70 (przypadkiem okazało się, że mając ten wymiar opon uzyskałem idealną zgodność licznika km i prędkościomierza z rzeczywistą prędkością i przejechaną drogą), a auto podniosłem drążkami i podkładkami. I jestem z rezultatu zadowolony.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Podnoszenie na drązkach skraca żywotność przegóbów więc jednak lepiej oponami
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Może to będzie pomocne, podniesienie Syncro i rozmiary opon terenowych:
http://vwbuswiki.de/index.php/Syncro_T4 ... 6her_legen
http://vwbuswiki.de/index.php/Syncro_T4 ... 6her_legen
-
grzegorz 83
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dzięki kolego właśnie oto mi chodziło super opisane polecam wszystkim poszukującym informacji na ten temat.
-
FisherMan
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Witam wszystkich maniaków i posiadaczy vw t4 . Widzę że wątek jest o kołach do vw t4 więc pytanie wolę zadać tu niż zakładać nowy wątek . Jeżeli pisze gdzie nie trzeba to proszę admina o usuniecię mojego pytania . A mianowicie stałem się posiadaczem caravelli t4 z napędem syncro i chciał bym zapytać czy mógł bym założyć oponę o wymiarach 215/65 na felgę o rozmiarze 17 cali . Chodzi dokładnie o to czy podejdzie . Zaznaczam że jestem ciemny w tych tematach . Pozdrawiam wszystkich :)
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zobacz sobie w tablicach wymiarów opon jaki jest obwód tych, co chciałbyś założyć i tych, które są zakładane fabrycznie i porównaj.
-
syreniarz
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
willtheyfit.com/ - tu dokładnie sprawdzisz, jest od razu zobrazowane, łącznie z szerokością felgi i offsetem.
-
luca_k
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Auto: vwt4syncro
- Kontakt:
Witam
Doklejam pytanie do wątku odnośnie opon.Jako świeżo upieczony użytkownik chciałbym spytać o doświadczenia z oponami 195/80 r15 AT w syncro. Czy wchodzą bez problemu i czy jakoś drastycznie zwiększają zużycie paliwa. Jako,że planuję swojego sprzętu nie używać w ciężkim terenie ( weekendowe biwakowanie na trawce, w wakacje bałkańskie szutry,raczej długie, wymagające względnego komfortu przeloty) w ogóle zastanawiam się, czy nie pozostać przy jakimś bardziej "agresywnym " formacie seryjnym, tj. 195 70 r15.
Doklejam pytanie do wątku odnośnie opon.Jako świeżo upieczony użytkownik chciałbym spytać o doświadczenia z oponami 195/80 r15 AT w syncro. Czy wchodzą bez problemu i czy jakoś drastycznie zwiększają zużycie paliwa. Jako,że planuję swojego sprzętu nie używać w ciężkim terenie ( weekendowe biwakowanie na trawce, w wakacje bałkańskie szutry,raczej długie, wymagające względnego komfortu przeloty) w ogóle zastanawiam się, czy nie pozostać przy jakimś bardziej "agresywnym " formacie seryjnym, tj. 195 70 r15.
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 Multivan Syncro
- Opis: rocznik 1995
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Też myślę o podkręceniu drążków skrętnych, tylko się zastanawiam, jak ma się to potem do geometrii i jaką trzeba by zrobić korektę, bo na pewno zmienia się kąt pochylenia koła. Ja mam teraz z tyłu jakieś dłuższe sprężyny i auto jest przez to pochylone do przodu.srokkka pisze:Jak chcesz zwiększyć prześwit, to podkręć przednie drążki i załóż podkładki pod sprężyny tylne. W ten sposób możesz podnieść auto dobrze ponad 5 cm. Zakładanie kół 16 prześwit zwiększy nie tak dużo, a zmieni przełożenie silnik/koła na szybsze i zwiększy masę nieresorowaną. No i musisz kupować nowe felgi. Więc rozważ, na czym ci zależy.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nic się z geometrią nie zmienia. Jedyny minus, to mniej korzystnie pracują przeguby napędowe, więc za bardzo drążków nie pokręcaj.
-
rafcio1800
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 syncro multivan
- Kontakt:
Myślę ze koła 215/80/15 tez by dobrze wyglądały w T4 syncro ja takie maiłem w T3 i byłem z nich bardzo zadowolony nie za szerokie a balony duże samochód ładnie się na nich prezentował
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
co ty opowiadasz ? blink Przy każdym , czy to obniżeniu na drążkach ,czy ich podkręceniu do góry należy sprawdzić geometrię / zbieżność bo na bank ulegnie ona zmianie Za każdym razem jak obniżałem auto ( nie tylko na drążkach ,ale po założeniu sportowego zawieszenia ) ustawiana była zbieżność . Tak samo będzie przy podniesieniu auta na drążkach <good>srokkka pisze:Nic się z geometrią nie zmienia. Jedyny minus, to mniej korzystnie pracują przeguby napędowe, więc za bardzo drążków nie pokręcaj.
-
bojmir
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Auto: szukam
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
rotor możesz podać wymiary felg pod tą oponę ( szerokość, et)?rotor pisze:Ja mam założone yokohame AT 215/70 16
-
blantozaur
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: t4 2000r
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
narazie piasek rzeka i plener nad jeziorem typowe błoto jeszcze nie sprawdzone
-
michalski
- Forumowicz T4
- 8
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 10 razy
- Kontakt:
Koledzy, czy podniesienie na drążkach nie sprawi, że samochód będzie mniej stabilny na płaskim? Zastanawiam się nad tym, bo czasem muszę wjechać samochodem w teren, ale jednak mimo wszystko 95% jeżdżę po asfalcie.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Jak podniesiesz to utwardzisz przód i popsujesz geometrię. Czyli jesli akceptujesz wstrzasy podczas jazdy i ustawisz ponownie geometrię to nie powinno być klopotów.
Czy przeguby nie będą wtedy cierpiały to niech się wypowiedzą znawcy.
Czy przeguby nie będą wtedy cierpiały to niech się wypowiedzą znawcy.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Będzie sztywniejszy ale za to środek ciężkości będzie wyżej i w zakrętach będzie gorzej
-
michalski
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
OK, dzięki. Myślę, że zrobię i jedno i drugie, jak znajdę jakieś 16tki niedrogie, bo póki co, jest seria 15. I właśnie doczytałem, że na 15 terenowe opony dają radę, więc pewnie pójdę tą drogą
Przerzuciłem opony z XJta i póki co jestem bardzo zadowolony. Wygląda dużo lepiej i lepiej sobie radzi w błocie :) Choć jest głośno, ale w t4 i tak jest głośno ;)
Przerzuciłem opony z XJta i póki co jestem bardzo zadowolony. Wygląda dużo lepiej i lepiej sobie radzi w błocie :) Choć jest głośno, ale w t4 i tak jest głośno ;)
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
raczej nie, na pewno zderzaki do podcięcia, nie mam pewności czy nadkoli nie będą szorowały. 205/75/16 miały ok 5mm zapasu, z tyłu nawet przytarły zderzak. możesz porównać na willtheyfit.com
-
michalski
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Ok, dzięki. Tak zresztą myślałem po zastanowieniu. Zamawiam 225/70/15. Myślę jeszcze, czy brać 4, czy 5. Czy w razie czego ten 1%różnicy w wysokości mi napędów nie popsuje na dojezdzie do wulkanizacji.