Czyszczenie dolotu

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
carol
Forumowicz T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Re: Czyszczenie dolotu

Nieprzeczytany post autor: carol »

Da się, da się...
nikt nie pisał, że łatwo = wręcz odwrotnie.
Masz 2 sposoby
1` dobrze dobrane 2 zestawy inbusów - o różnych długościach i najlepiej jeden z nich trochę inaczej podkręcony i na zmianę cyrklujesz po 1/8 obrotu raz jednym kluczem, raz drugim - upierdliwość straszna
2` dospawaj sobie ze śrubokręta przedłużkę do pionowo wykonanego imbusa lub najlepiej z krótkim elastycznym adapterem i takim kluczem "serwisowym" masz szansę od góry między urzebrowaniem/orurowaniem trafiać "po palcu" w śrubę i od góry spokojnie odkręcać.
Problem dotyczy 2-3 śrub.

Żeby mieć więcej światła demontujesz lewą stronę z osprzętem /bagnet oleju, pojemniki z płynami, orurowanie powietrza.../ = to się opłaca.
Guma do turbo to już chyba tylko z używek, więc nowy oring + nawijka z teflonu lub szeroka opaska zaciskowa; a najlepiej jedno i drugie.

Powodzenia
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

W serwisie wciąż dostępna ta rurka nowa jak się pali, używki to takie są jak u Ciebie
garbaty
Stały bywalec

10
Tematy: 17
Model:
Auto: t4 caravelle L syncr
podziekowal za post: 10 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: garbaty »

po raz kolejny polecam dobry klucz, 1/4" FACOM R.PE, do tego przyzwoite bity i duuużo zdrowia i nerwów zaoszczędzone.
baraniczek
Początkujący T4

8
Tematy: 0
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: baraniczek »

nie wiem czy to pytanie do mnie czy stwierdzenie ale rura o nr 074129715F jest dostępna koszt 180 zł w Poznaniu na magazynie są dwie w tym jedna jutro będzie w Krakowie dla mnie
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Tutaj jest poruszony ten problem https://youtu.be/pRPnZjHXChE?t=10m04s Ja wiem, że język wroga ale w skrócie ta rurka w ACV jest wciśnięta na turbo i uszczelniona oringiem plus w jednym miejscu złapana śrubą aby się trzymała. Niestety po czasie w wyniku pracy całość na wejściu na turbo się wyciera i są przedmuchy. Gościu na filmiku założył ciut większy oring plus opaska ślimakowa aby całość siedziała sztywno. Zawsze to jakiś sposób aby nie kupować nowej części.
baraniczek
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

Dobry pomysł nie jest zły jeżeli działa. U mnie rura się po prostu kruszy i sypie, opaska spowoduje połamane jej. Zobaczę przy wymianie z nowym oringiem jak ciasno siedzi. Będzie okazja do drugiego podejścia czyszczenia dolotu, tym bardziej że mam już nową uszczelkę pod kolektor wraz ze świeżymi śrubami.
Powiedzcie jeszcze jak zabezpieczacie by kawałki nagaru nie dostały się do komory spalania lub pod zawory w trakcie czyszczenia.
carol
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

Jak zdejmujesz kolektor to nie masz problemu z opadającym nagarem, a ewentualne drobiny/okruchy z rozdzielenia nie mają najmniejszego znaczenia. Dlatego tak ważne jest zdjęcie kolektora aby czyszczenie robić poza silnikiem.
Jako ciekawostka - w jednostkach gdzie dostaje się olej silnikowy do dolotu praktycznie nie ma nagaru a jak coś się pojawia to jest max na 1mm. Morał z tego, że różnie można walczyć lub zapobiegać.
baraniczek
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

Polecany grzechotka FACOM przydał się bardzo, kolektor ściągnięty nie było łatwo ale się udało.
UWAGA na wypalanie nagaru w dolocie , stopiło dolot <18> !!!
baraniczek
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

Jak pisałem powyżej, w trakcie wypalania nagaru w dolocie kolektor uległ stopieniu z powodu czego jestem zmuszony poszukać przeszczepu.
Problem polega na dobraniu pasującej części mój stary posiada nr. 074129713t ( prod. Polskiej), i takowe są dostępne.
Dostępne są też kolektory o nr. 074129713k ( prod. Niemieckiej), porównując na pierwsze spojrzenie różnic nie ma żadnych, czy można je podmienić?
Moje podejście jest staroświeckie ale uważam jednak że gebelsowsie jest lepiej zrobione.
Wozidno mam unieruchomione więc wdzięczny byłbym za szybkie informacje.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Jak wygląda tak samo to się nie zastanawiaj
carol
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

Niczym się nie różnią - jedynie nadrukiem w odlewie - wszystko i tak było naszymi rękoma robione w naszych odlewniach.
Patrz jak będziesz kupował czy w komplecie masz osłonę/izolację zewnętrzną z tworzywa sztucznego.

p.s.
to żeś dał ognia...
baraniczek
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

Witam panowie, kolektor ssący ( germany ) chyba się przyjął, poza kolektorem wymienione zostały : uszczelka kolektora ssącego, uszczelki (górna i dolna ) i szpilki dolotu EGR, uszczelka EGR, plastikowa rura dolotowa do turbiny z oringiem do kupienia pozostaje zaślepka otworu skrzyni biegów ( wyszło w trakcie skręcania ) . Z praktyki mogę powiedzieć ze do czyszczenia kolektora jak i EGR a najlepiej sprawdza się przemysłowa myjka ciśnieniowa grzejąca wodę, wydarło do czystego aluminiom.
Pech jednak mnie nie opuszcza, przy wyjeździe z garażu okazało się ze jak auto stało ktoś wymoderowano 1 i 2 bieg a gałka biega jak w starze , wczytując się w forum obstawiam kulkę podtrzymującą lewarek ( niedziela a trzeba wejść pod samochód )
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2018, 12:07 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wulgaryzm
carol
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

Pytanie czy zaślepiłeś dolot spalin z rury EGR ?
Oraz czy po wszystkim zauważasz jakieś zmiany na plus lub minus -szczególnie przy przyśpieszaniu na dolnych, środkowych lub górnych zakresach obrotów?
baraniczek
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

Przepraszam za wulgaryzmy, irytacja wzięła górę.
Nie zaślepiałem EGR a, możne to dziwne ale uważam że skoro to ktoś zrobił i działa to tego nie zmieniam.
Jak pisałem nie było u mnie dużo nagaru, czyszczenie robiłem ponieważ miałem wszystko na wierzchu a przy okazji powymieniałem uszczelki. Co któryś zbiornik dodaję do ON specyfik do czyszczenia EGR i wydaje mi się że to sporo daje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”