Podłączenie radia.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Podłączenie radia.
Witam
Mam radio jvc podłączone do instalacji którą ktoś kiedyś robił lub jest oryginalna, radio działa dopiero po przekręceniu kluczyka. Kable tej instalacji są bardzo cieńkie, za cieńkie do większej ilości głośników. Pytanie moje brzmi czy mogę to radio podłączyć normalnie bezpośrednio do akumulatora i jakiej grubości dać przewody? Chodzi mi tylko o "+" i "-". Podłączam to do kostki europejskiej nic się nie będzie działo z radiem jak podłączę bezpośrednio do aku? Jakiej grubości dać przewody ???
Mam radio jvc podłączone do instalacji którą ktoś kiedyś robił lub jest oryginalna, radio działa dopiero po przekręceniu kluczyka. Kable tej instalacji są bardzo cieńkie, za cieńkie do większej ilości głośników. Pytanie moje brzmi czy mogę to radio podłączyć normalnie bezpośrednio do akumulatora i jakiej grubości dać przewody? Chodzi mi tylko o "+" i "-". Podłączam to do kostki europejskiej nic się nie będzie działo z radiem jak podłączę bezpośrednio do aku? Jakiej grubości dać przewody ???
-
BOGUSS
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: CARAVELLE GL
- Opis: 90 KM
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Re: Podłaczenie radia.
Nie jest to takie proste.andrewa1 pisze:Przewody +1,5mm2. Reszta podobnie, prądu nie braknie możesz podpiąć pod aku.
U mnie , jak podłączyłem radio do akku to po tygodniu nie używania auta nie mogłem odpalić silnika.
Stare radia miały wyłącznik mechaniczny i wyłączały się na 100%.
Nowe mają wyłącznik elektroniczny i całkiem się nie wyłączają.
W takim stanie niektóre pobierają nawet 200 mA a to wystarczy do rozładowania akumulatora.
A jeszcze komputer , alarm też biorą swoje.
Polecam artykuł " Prądożercy " w Auto Świat Poradnik z marca 2011.
W tabelkach pokazano przykładowe odbiorniki i pobór prądu.
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: Podłączenie radia.
Ja mam instalacje zrobioną tak, że jak przekręcę kluczyk to dopiero radio się włącza Tylko mi to nie pasuje, bo cały czas radio się samo włącza ,a nie mam go zamiaru słuchać.Myślę ,że jak podłącze bezpośrednio do aku będzie się włączało dopiero po przyciśnięciu przycisku, a przewody chyba dam 2,5 bo jak dam ostre głośniki to może być za słabe, a mam jeszcze pytanie; jaki dać bezpiecznik na przewodzie od plusa zaraz przy aku?
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011, 7:13 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty i literówki
Powód: orty i literówki
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: Podłączenie radia.
Będe musiał znajomego podpytać jak podłączyć ten bezpiecznik,kable już podlączyłem, wygląda solidnie