Syncro, a przednio napędowy- różnice w skrzyni
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
GRIMM
- Nowy T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Caravel
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Syncro, a przednio napędowy- różnice w skrzyni
Witajcie. Obserwowałem ostatnio skrzynię syncro 2.5tdi. Zuważyłem, że na pierwszy rzut niedoświadoczonego oka różni się ona od przednionapędowej jedynie tym dzynksem z którego wychodzą półosie. W syncro po prostu, poza półosiami jest wyjście na wał. I tu moje pytanie: Czy w przypadku przeszczepu syncro muszę wymieniać całą skrzynie czy wystarczy, że wymienię ten dzynsk (mechanizm różnicowy)?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Syncro, a przednio napędowy- różnice w skrzyni
Całą, inny jest mechanizm różnicowy i jego obudowa
-
sqnx429
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Syncro & Multi
- Kontakt:
Na pewno trzeba przekladac cala skrzynie? Do skrzyni w obudowie 02B nie mozna zamontowac "reduktora" zdjetego ze skrzyni o takiej samej obudowie? Prosze o potwierdzenie tej informacji bo wlasnie stoje przed zakupem "biorcy" do syncro.
-
sqnx429
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Syncro & Multi
- Kontakt:
Dzieki, dałeś mi do myślenia i sam konkretnie zgłębiłem temat. Do reduktora ze skrzyni syncro sa jakby 2 wyprowadzenia momentu. Jeden wielowypust na przedłużkę do półosi i jeden na przekładnię kontową. Cale szczęście mam cały samochód jako dawcę :) Z przekładka skrzyni z 2.5pb do 2.4d nie powinno być problemu, prawda?
Edit:
Nowe pytanie bo pojawił sie nowy biorca. Skrzynia CLX z syncro 2.5 pb do 2.5tdi ACV zamiast skrzyni AFK - da to rade poskładać? Wg t4-wiki skrzynie CLX były matowane w 1995 roku do 2.4 AAB a skrzynie z 2.4 i 2.5 tdi są chyba wymienne, prawda? A jeśli nie jest to plug&play to czy mając dwa samochody z silnikami i skrzyniami wymienionymi wyżej da redę zamienić skrzynie miejscami?
Edit:
Nowe pytanie bo pojawił sie nowy biorca. Skrzynia CLX z syncro 2.5 pb do 2.5tdi ACV zamiast skrzyni AFK - da to rade poskładać? Wg t4-wiki skrzynie CLX były matowane w 1995 roku do 2.4 AAB a skrzynie z 2.4 i 2.5 tdi są chyba wymienne, prawda? A jeśli nie jest to plug&play to czy mając dwa samochody z silnikami i skrzyniami wymienionymi wyżej da redę zamienić skrzynie miejscami?
-
ozyrys486
- profil zaufany

- Samodzielny mechanik
- 11
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: T4 transporter
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
2.5 tdi syncro miały skrzynie w obudowie O2G a 2.4 d miały O2B
-
krylew
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Trochę stare pytanie ale może komuś odpowiedż się przyda.
Ja włożyłem do skrzyni ARL 93 rok syncro silnik 2,5 tdi.Zastosowałem tylko koło zamachowe i sprzęgło od 2,4.
Sprzegło jest jeszcze na linkę ,ale to nie ma znaczenia.
Wszystko dziala ,naped tez.
Ja włożyłem do skrzyni ARL 93 rok syncro silnik 2,5 tdi.Zastosowałem tylko koło zamachowe i sprzęgło od 2,4.
Sprzegło jest jeszcze na linkę ,ale to nie ma znaczenia.
Wszystko dziala ,naped tez.