Brzęczenie w okolicach skrzyni

Półośki, przeguby, skrzynie, sprzęgła i wszystko między silnikiem a kołem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Miros221
Nowy T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: MULTIVAN
Kontakt:

Brzęczenie w okolicach skrzyni

Nieprzeczytany post autor: Miros221 »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników T4 <beer> .Jestem tu nowy i posiadam VW Multivana z 1995 r od 3 lat.Mieszkam na kresach Lubelszczyzny i mam na imię Mirek.Przepraszam że na forum pierwszym moim postem jest prośba o pomoc,lecz trafiłem tu na to forum w poszukiwaniu przyczyny mojego problemu.A mianowicie od początku posiadania mojego VW coś brzęczało w nim,wymieniłem sprzęgło kompletne,po tym zabiegu przestało brzęczeć,lecz usłyszałem wtedy rzęzienie z okolic skrzyni słychać je najwyraźniej gdy jadę na 1 biegu i silnik nie jest obciążony czyli nie przyśpieszam ani nie zwalniam po prostej drodze.Jest tak na każdym biegu tylko w mniejszym natężeniu,dodam,że wymieniłem wszystkie łożyska w skrzyni biegów i nic się nie zmieniło .Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc bo naprawdę polubiłem to autko i chcę nim jeździć jak najdłużej :cry: .
Pozdrowienia dla wszystkich koleżanek i kolegów z forum z tego co widzę jest tu sporo osób lubiących wspólne wypady myślę,że będziemy mieli okazje spotkać się osobiście przy jakimś napoju niekoniecznie bezalkoholowym ;)
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Auto: T4
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Re: Brzęczenie w okolicach skrzyni

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

Ale kolego jesteś pewny że to skrzynia biegów......
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Auto: T4
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

sprawdź osłony wydechu
Miros221
Nowy T4

15
Tematy: 1
Model:
Auto: MULTIVAN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Miros221 »

No tak,ale od sprawdzania wszystkich osłon blach i blaszek wszystkiego co możliwe zacząłem walkę z tym odgłosem.Lecz czy to ze skrzyni to nie jestem pewien,bo co mogło by być w niej jak wszystko było rozebrane i sprawdzone,nie była ona nigdy wcześniej rozbierana wszystko oryginał wszystko wygląda jak nówka.Jedyne uszkodzenie to sprężynka od wstecznego była pęknięta.Łożyska nosiły delikatne ślady zużycia dlatego wymieniłem wszystkie,lecz żadnej zmiany nie odczułem.Biegi wchodzą jak w nowym aucie,nic nie wskazuje na jakieś usterki tylko ten odgłos może źle go nazwałem "brzęczenie"raczej przypomina to rzęzienie jakby coś się mieliło w skrzyni.Dodam,że jeżdżę z tym już od początku zrobiłem jakieś
80 000 km i odgłos jest taki sam.Błagam pomóżcie mi bo .....mnie trafi ;(

Może ktoś miał lub ma podobny problem
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

U mnie było coś podobnego, jak zdjąłem dekiel ze skrzyni i odpaliłem auto wszystko było jasne. Rzężenie ucichło gdy przytrzymałem ręką widełki włączające V bieg, Mają za duży luz na dwóch tulejkach z ampulami które je trzymają i i brzęczą w tym wycięciu na kole V biegu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ przeniesienia napędu”