Vw caravelle 2.5tdi traci moc przy obciazeniu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Magic186
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Vw caravelle 2.5tdi traci moc przy obciazeniu
Witam mam ze swoja Caravelle 2.5 tdi acv. Traci moc podczas podjezdzania pod gorke albo jesli dam jej lekki wycisk na autostradzie. Jesli ja zgasze wszystko wraca do normy. Czy ktos moze mi pomoc dac jakies wakazowki. Pozdrawiam
-
czarny1x1x
Re: Vw caravelle 2.5tdi traci moc przy obciazeniu
zaworek N75 sterowanie turbo wężyki podciśnień .to tak na szybko pewnie logi pokazały by dokładny problem
-
Magic186
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Przewody wszystkie nowe a co do zaworka to ktory to ?czarny1x1x pisze:zaworek N75 sterowanie turbo wężyki podciśnień .to tak na szybko pewnie logi pokazały by dokładny problem
-
czarny1x1x
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
klasyczny objaw przeładowania turbiny
wszystko na forum opisane
-
Magic186
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Probuje znalezc na forum ten temat ale nic jak do tej pory nie znalazlem czy ktos ma do niego link? DziekuKenobi pisze:klasyczny objaw przeładowania turbiny
-
Magic186
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Wymienilem zaworek ten co mowiliscie ale niestety dalej to samo :/Kenobi pisze:
-
czarny1x1x
no ale kompa nie podpinałeś ? wężyki szczelne tak na 100% wszystkie sprawdziłeś ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
w kółko i do znudzenia powtarzamy tutaj jedną i jedyną metodę naprawy silnika TDI bez "wymianologii" na oślep
podłącz VAGa i zrób diagnozę, potem przedstaw nam wyniki, a my pomożemy Ci ustalić co nawaliło
my tylko zasugerowaliśmy co może być nie tak, ty wymieniłeś zaworek ale np nie sprawdziłeś szczelności wężyków od tego zaworka albo czy kabelki nie są pourywane itp, itd.
podłącz VAGa i zrób diagnozę, potem przedstaw nam wyniki, a my pomożemy Ci ustalić co nawaliło
my tylko zasugerowaliśmy co może być nie tak, ty wymieniłeś zaworek ale np nie sprawdziłeś szczelności wężyków od tego zaworka albo czy kabelki nie są pourywane itp, itd.
-
Magic186
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dobra podepne pod komputer i dam znać. Wezyki nowki sztuki ;)Kenobi pisze:w kółko i do znudzenia powtarzamy tutaj jedną i jedyną metodę naprawy silnika TDI bez "wymianologii" na oślep
-
czarny1x1x
-
Magic186
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Wszystkieczarny1x1x pisze:oczywiście wszystkie nie 2/ 3 szt <cudzysłów>
-
Magic186
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam a wiec podlaczylem t4 pod kompa wyskoczyl jeden blad, transmission loung cos tam . Nie wiem czy to ma cos wspolnego z tym ze jak zmienilem z auto na manual to poprostu zostalo. Moze trzeba przeprogramowac Ecu? Wyczyscilem takze EGR bo powiem szczerze ze byl strasznie zabrudzony ;) jeszcze takie pytanko jak wykrecic ta gore gdzie przykreca sie do niej egr bo powiem ze tam tez jest masakrycznie brudno . Pozdrawiamczarny1x1x pisze:oczywiście wszystkie nie 2/ 3 szt <cudzysłów>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
skoro tak wnikliwą diagnozę żeś przeprowadził to ja ci odpowiem tak:Magic186 pisze:wyskoczyl jeden blad, transmission loung cos tam
coś tam nie działa jak należy
bez urazy ale jasnowidzami to my nie jesteśmy
-
Magic186
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzieki ;)Kenobi pisze:skoro tak wnikliwą diagnozę żeś przeprowadził to ja ci odpowiem tak:Magic186 pisze:wyskoczyl jeden blad, transmission loung cos tam
coś tam nie działa jak należy
bez urazy ale jasnowidzami to my nie jesteśmy
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Jak rozumiem chodzi Ci o kolektor ssący ? Jak tak to masz od tyłu głowicy na sruby na imbus 6mm przykrecony. Odkręćasz i czyścisz go w srodku całego. Odrazu kup sobie nowe uszczelki do tej operacji i jak będziesz demotował go pierwszy raz t uzbroj się w cierpliwość zwłaszcza do srub które są tak umiejscowione ze turbina przeszkadza aby je łatwo odkręcic.Magic186 pisze:jeszcze takie pytanko jak wykrecic ta gore gdzie przykreca sie do niej egr bo powiem ze tam tez jest masakrycznie brudno . Pozdrawiam
-
Magic186
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Czyli nie musze odkrecac turbiny ?Sterciu pisze:Jak rozumiem chodzi Ci o kolektor ssący ? Jak tak to masz od tyłu głowicy na sruby na imbus 6mm przykrecony. Odkręćasz i czyścisz go w srodku całego. Odrazu kup sobie nowe uszczelki do tej operacji i jak będziesz demotował go pierwszy raz t uzbroj się w cierpliwość zwłaszcza do srub które są tak umiejscowione ze turbina przeszkadza aby je łatwo odkręcic.Magic186 pisze:jeszcze takie pytanko jak wykrecic ta gore gdzie przykreca sie do niej egr bo powiem ze tam tez jest masakrycznie brudno . Pozdrawiam
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie musisz turbiny odkręcac , a wręcz jej całej nie odkręcisz jak kolektora nie zdemontujesz (jedną srubę od turbiny przy kolektorze wydechowym mozna odkręcic dopiero jak się ssący wymontuje), oczywiscie mowa o całej turbinie czyli stronie zimnej i gorącej. Mozna spokojnie odkręcic kolektor ssący tylko trzeba się nagimnastykować troche aby odkręcic te sruby co turbina przysłania.
Tak dla przykładu, ja dokladnie dziś przykręcałem kolektor ssący z zamontowaną normalnie turbiną.
Tak dla przykładu, ja dokladnie dziś przykręcałem kolektor ssący z zamontowaną normalnie turbiną.
-
Magic186
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Bede probowal to Sam robic bo zadnemu z moich mechanikow sie nie chce tego robic zeby go tylko wyczyscic. A jesli zdemontuje kolektor to turbina zejdzie czy zostanie. Wiesz moze mniej wiecej ile tam srub bedzie razem ? Dzieki wielkie za pomocSterciu pisze:Nie musisz turbiny odkręcac , a wręcz jej całej nie odkręcisz jak kolektora nie zdemontujesz (jedną srubę od turbiny przy kolektorze wydechowym mozna odkręcic dopiero jak się ssący wymontuje), oczywiscie mowa o całej turbinie czyli stronie zimnej i gorącej. Mozna spokojnie odkręcic kolektor ssący tylko trzeba się nagimnastykować troche aby odkręcic te sruby co turbina przysłania.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Turbina "wisi" na kolektorze wydechowym a Ty demontujesz kolektor ssący. Śrub jest 8 i dwie są w takm miejscu które przysłania turbina. Ja miałem prościej bo miałem odkręcony przewód olejowy od dołu turbiny więć dzięki temu mogłem jedną srubę dokrecic spokojnie bez kombincji kluczem imbusowym nasadowym z przedluzką. Jak przewód olejowy jest przykręćony do turbiny to trzeba się trochę pomeczyc aby odkręcic ją zwykłym łamanym kluczem imbusowym ale da się. Na kolektorze wydechowym jest metalowa oslona która jest przykręcona równiez srubami do kolektora ssącego i jedną nakrętką na klucz 12 do wydechowego , więc jeszcze na wydechowym tą jedną nakretkę będziesz musiał odkręcic aby zdjąć tą osłonę tez.
-
Magic186
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzieki wielkie za pomoc ;) jutro zabiore sie do pracy ;)Sterciu pisze:Turbina "wisi" na kolektorze wydechowym a Ty demontujesz kolektor ssący. Śrub jest 8 i dwie są w takm miejscu które przysłania turbina. Ja miałem prościej bo miałem odkręcony przewód olejowy od dołu turbiny więć dzięki temu mogłem jedną srubę dokrecic spokojnie bez kombincji kluczem imbusowym nasadowym z przedluzką. Jak przewód olejowy jest przykręćony do turbiny to trzeba się trochę pomeczyc aby odkręcic ją zwykłym łamanym kluczem imbusowym ale da się. Na kolektorze wydechowym jest metalowa oslona która jest przykręcona równiez srubami do kolektora ssącego i jedną nakrętką na klucz 12 do wydechowego , więc jeszcze na wydechowym tą jedną nakretkę będziesz musiał odkręcic aby zdjąć tą osłonę tez.
-
miszell1
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Witam wszystkich jestem nowy i czytam forum już od lat. Miałem t4 1,9 TD przez 10 lat, a teraz mam Multivana 2,5 z 97 r.
Może komuś pomogę swoim spostrzeżeniem, ostatnio odkręcałem kolektor ssący kilka godzin, to znaczy te dwie śruby za turbiną
i wpadłem na pomysł. Odkręciłem je za pomocą krótkiego imbusa 6 mm takiego do klucza nasadowego na który założyłem klucz oczkowy 10 mm z grzechotką. Poszło jak po maśle. Powodzenia.
Może komuś pomogę swoim spostrzeżeniem, ostatnio odkręcałem kolektor ssący kilka godzin, to znaczy te dwie śruby za turbiną
i wpadłem na pomysł. Odkręciłem je za pomocą krótkiego imbusa 6 mm takiego do klucza nasadowego na który założyłem klucz oczkowy 10 mm z grzechotką. Poszło jak po maśle. Powodzenia.