Podłączenie radia mfd
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Podłączenie radia mfd
Mam problem z radiem ciągnie mi z akumulatora 0,50a i wywala błąd w abs 01422 35-00 pompy hydraulicznej v156, navigacja wtedy dobrze prowadzi. Po odłaczeniu kostki 26 pinowej, esp działa a pobór prądu spada do 0,14 a. Mam za to błąd w radiu
VAG-COM Version: Release 311.2-N
Control Module Part Number: 3B0 035 186 D
Component and/or Version: Radio BNO 0204
Software Coding: 00400
Work Shop Code: WSC 00000
1 Fault Found:
01044 - Control Module Incorrectly Coded
35-00 - -
i navigacja się spóźnia. Zapewne z kabelkami coś nie tak, może ktoś podpowie jak to podłączyć.
VAG-COM Version: Release 311.2-N
Control Module Part Number: 3B0 035 186 D
Component and/or Version: Radio BNO 0204
Software Coding: 00400
Work Shop Code: WSC 00000
1 Fault Found:
01044 - Control Module Incorrectly Coded
35-00 - -
i navigacja się spóźnia. Zapewne z kabelkami coś nie tak, może ktoś podpowie jak to podłączyć.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2011, 21:23 przez BUNIEK, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Podłączenie radia mfd
jeżeli chodzi o to 01044 - Control Module Incorrectly Coded = 1044-Sterownik nieprawidłowo kodowany, Moduł kontroli transmisji - niewłaściwie zakodowany
to tu poczytaj może coś ci pomoże:
http://translate.google.pl/translate?u= ... =&ie=UTF-8
trochę poczytałem i masz problem z przepływem danych magistrali CAN która oprócz zegarów obsługuje także navi i radio, ale żeby to zdiagnozować potrzebujesz specjalny kabel i chyba VCDS-a ( nowszego VAGA ), ja mam VCDSa i jest tam okienko diagnozy szyny CAN nr 19 ale swoim kabelkiem za 100 zł nie mogę się z tym połączyć
jeżeli chodzi o 01422 35-00 ( pompa v156 regulacji dynamiki jazdy FDR ) to ściągnij serwisówke http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=15&t=99
i przeczytaj stronę 01-237 a potem 01-309 to ci trochę wyjaśni tam będziesz miał odnośniki do grupy napraw 45 i 47 która jest tu: http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=10&t=79 - "pompa regulacji dynamiki jazdy FDR" jest na stronie 45-23
czyli ogólnie masz jakiś problem z systemem ABS/ESP
na razie nie wiem czy te dwie usterki mają ze sobą związek ( na pewno ma to związek z błędem 18058 który umieściłeś w dziale diesel bo oznacza on także brak komunikacji z szyną CAN i zegarami ) ale dla błędu 1044 radzą sprawdzenie wszystkich podzespołów podłączonych do magistrali CAN
to tu poczytaj może coś ci pomoże:
http://translate.google.pl/translate?u= ... =&ie=UTF-8
trochę poczytałem i masz problem z przepływem danych magistrali CAN która oprócz zegarów obsługuje także navi i radio, ale żeby to zdiagnozować potrzebujesz specjalny kabel i chyba VCDS-a ( nowszego VAGA ), ja mam VCDSa i jest tam okienko diagnozy szyny CAN nr 19 ale swoim kabelkiem za 100 zł nie mogę się z tym połączyć
jeżeli chodzi o 01422 35-00 ( pompa v156 regulacji dynamiki jazdy FDR ) to ściągnij serwisówke http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=15&t=99
i przeczytaj stronę 01-237 a potem 01-309 to ci trochę wyjaśni tam będziesz miał odnośniki do grupy napraw 45 i 47 która jest tu: http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=10&t=79 - "pompa regulacji dynamiki jazdy FDR" jest na stronie 45-23
czyli ogólnie masz jakiś problem z systemem ABS/ESP
na razie nie wiem czy te dwie usterki mają ze sobą związek ( na pewno ma to związek z błędem 18058 który umieściłeś w dziale diesel bo oznacza on także brak komunikacji z szyną CAN i zegarami ) ale dla błędu 1044 radzą sprawdzenie wszystkich podzespołów podłączonych do magistrali CAN
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Oba wątki (abs/esp) przestudiowałem dokładnie i bardzo się przydały. Auto kupiłem z uszkodzonym taśmą abs/esp, pod kierownicą, wytarte było 5 ścieżek które zlutowałem ponieważ używki ciężko kupić, a o zakupie nowej lepiej nie mówić. Wszystko w abs jest zakodowane, adaptacja czujnika kąta skrętu zrobiona (co nie przyszło łatwo) i brak błędów, dopóki nie podłączę złącza D 26 pinów od radia, wtedy pojawia się błąd w pompie v156 zwarcie do plusa, i pobór prądu wzrasta o 0,35A. Co do szyny can to jej (chyba) nie mam autko rocznik 98. Wiem że w złączu D navi jest sygnał z czujników abs i może tu jest problem(złe podłączenie). Dodam jeszcze że mam błędy w poduszkach powietrznych jak trzeba będzie to dorzucę.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
no to moja wiedza jest już zbyt mała aby coś więcej pomóc na bieżącą chwilę, może ktoś inny coś podpowie z doświadczenia, bo ja oparłem się tylko na poszukaniu informacji które mogą pomóc, a te jak sam to poczytałeś wskazują nadal na złe kodowania
ale według serwisówki której jeszcze nie umieściłem na forum błąd 1044 występuje tylko w wersji z szyną CAN i brzmi:
1044-Nieprawidłowo zakodowany komputer sterujący–
możliwe usterki:– nieprawidłowo zakodowany komputer sterujący podłączony do magistrali danych CAN napędu
- uszkodzony komputer sterujący podłączony do magistrali danych CAN napędu.
sposób naprawy :
-odczytać pamięć usterek wszystkich podłączonych do magistrali danych napędu CAN komputerów sterujących i w razie potrzeby usunąć usterki
– sprawdzić i w razie potrzeby wyregulować kodowanie komputerów sterujących;
– w razie potrzeby wymienić komputer sterujący na nowy.
także ja zgłupiałem bo potem jest odniesienie do odczytania bloku wartości mierzonych grupy 19 czyli magistrali CAN której ty sądząc po roczniku nie masz, albo po prostu źle interpretuje to co czytam
poddaje się bo jest tam napisane że magistrala CAN występuje od rocznika modelowego 2000
ale według serwisówki której jeszcze nie umieściłem na forum błąd 1044 występuje tylko w wersji z szyną CAN i brzmi:
1044-Nieprawidłowo zakodowany komputer sterujący–
możliwe usterki:– nieprawidłowo zakodowany komputer sterujący podłączony do magistrali danych CAN napędu
- uszkodzony komputer sterujący podłączony do magistrali danych CAN napędu.
sposób naprawy :
-odczytać pamięć usterek wszystkich podłączonych do magistrali danych napędu CAN komputerów sterujących i w razie potrzeby usunąć usterki
– sprawdzić i w razie potrzeby wyregulować kodowanie komputerów sterujących;
– w razie potrzeby wymienić komputer sterujący na nowy.
także ja zgłupiałem bo potem jest odniesienie do odczytania bloku wartości mierzonych grupy 19 czyli magistrali CAN której ty sądząc po roczniku nie masz, albo po prostu źle interpretuje to co czytam
poddaje się bo jest tam napisane że magistrala CAN występuje od rocznika modelowego 2000
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dodam że poprzedi właściciel zmienił deske rozdzielczą z rocznika 2001 (przynajmniej tak twierdził) być może i instalacja elektryczna zmieniona, ale ja się na tym nie znam.
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Własnie sprawdzałem i chyba dwie, kable wychodzą z obu stron, nie wypinałem bo stoi pod blokiem a jest już ciemno. Błąd 1044 miałem również w ABS/ESP i po naprawie brak. Właśnie sprawdzilem jest dwa
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Problem rozwiązany, odłączyłem plus z kostki 26 pinowej (pin nr.4) i wszystko gra. Brak zwiększonego poboru prądu, navi działa idealnie. Co do błedu o1044 na pinie 13 jest CAN-bus low i pin 26 CAN-bus high, po podłaczeniu brak błędu. Teraz myślę o kamerce cofania.