Jakieś 3 miesiące temu miałem po raz pierwszy taki oto przypadek:
Jechałem sobie wolniutko osiedlową uliczką na drugim biegu i nagle ni z tego ni z owego obroty silnika skoczyły do wartości około 1100 i nastąpił brak reakcji na pedał gazu. Nie wiedziałem o co chodzi, więc zjechałem na pobocze, wyłączyłem silnik i porozglądałem się trochę. Trochę w środku, trochę pod maską. I nic.
Odpaliłem znów silnik i jak gdyby nigdy nic pojechałem dalej. Pedał przyspieszenia działał jak dawniej.
Zadzwoniłem do ASO (czyt. do Cyklona) i podjechałem do niego na warsztat. Po odczytaniu błędów okazało się, że winowajcą jest potencjometr gazu.
Przez kilka następnych tygodni nic niepokojącego się nie działo aż do tego tygodnia, kiedy sytuacja opisana na wstępie powtarzała się kilkukrotnie.
Odczytany błąd:
18047 - Czujnik położenia pedału gazu 1/2 (G79/G185): niezrozumiały sygnał P1639 - 35-10 --- Sporadyczny
Otrzymałem wsparcie od sympatycznego Rysia, który podesłał mi potencjometr o rok młodszy od mojego:
Po wymianie wszystko wróciło do normy.
I teraz pytanie: Czy z tym starym warto jeszcze coś robić, jakoś go reanimować?
Czy od razu kosz i zapomnieć?
Potencjometr gazu - regeneracja czy kosz?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Last active: -
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Potencjometr gazu - regeneracja czy kosz?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Re: Potencjometr gazu - regeneracja czy kosz?
Jakieś dwa lata temu miałem podobnie, wyciągnąłem rozebrałem wyczyściłem i złożyłem, śmigam do tej pory bez problemu. W środku podobnie wygląda do wskażnika paliwa, są ścieżki które uległy zabrudzeniu i można je przemyć. Spróbować nie zaszkodzi a pomóc może.
-
adi84
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
U mnie to samo czasami jedzie 80 km i nic a raz za 5 km miga świeca żarowa i auto nie jedzie. Ma ktoś na zbycie potencjometr?
-
adi84
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Wyczyszczone na razie śmiga. Jedna ścieżka jest nieco wytarta.