Zakres pracy turbiny T4 2.5 TDI 102 PS.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Brocki.piotr
- Nowy T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Zakres pracy turbiny T4 2.5 TDI 102 PS.
Witam serdecznie,
od nie dawna posiadam transportera T4 z 2000r. , silnik 2.5 TDI o mocy 102 KM, przebiegu około 410kKm,
autko jeździ fajnie, zawieszeniowo jest super, układ zawieszenia także , jednak mam dziwne odczucia co do turbiny.
Jest to mój pierwszy samochód tego rodzaju, wcześniej miałem tylko styczność z T4 ale tylko 2,4 D.
Na temat Turbo w tym aucie wiem nie wiele, poprzedni właściciel twierdzi że było świeżo co, doglądane i sprawdzane,
lecz moje pytanie do was, na pewno bardziej zorientowanych użytkownikach brzmi następująco:
- jaka występuje w tym pojeździe turbina, chodzi mi o charakterystykę oraz osprzęt turbiny, w sensie jakie zawory itp.
- oraz najważniejsze jaki jest zakres pracy turbiny i od czego on zależy gdyż u mnie załącza się ona dopiero przy 2200, 2300 obrotów,
odczucie tej turbo dziury jest okrutne, czy tak powinna ciągnąć turbina w tym pojeździe ?
proszę o szczere porady.
Pozdrawiam :)
od nie dawna posiadam transportera T4 z 2000r. , silnik 2.5 TDI o mocy 102 KM, przebiegu około 410kKm,
autko jeździ fajnie, zawieszeniowo jest super, układ zawieszenia także , jednak mam dziwne odczucia co do turbiny.
Jest to mój pierwszy samochód tego rodzaju, wcześniej miałem tylko styczność z T4 ale tylko 2,4 D.
Na temat Turbo w tym aucie wiem nie wiele, poprzedni właściciel twierdzi że było świeżo co, doglądane i sprawdzane,
lecz moje pytanie do was, na pewno bardziej zorientowanych użytkownikach brzmi następująco:
- jaka występuje w tym pojeździe turbina, chodzi mi o charakterystykę oraz osprzęt turbiny, w sensie jakie zawory itp.
- oraz najważniejsze jaki jest zakres pracy turbiny i od czego on zależy gdyż u mnie załącza się ona dopiero przy 2200, 2300 obrotów,
odczucie tej turbo dziury jest okrutne, czy tak powinna ciągnąć turbina w tym pojeździe ?
proszę o szczere porady.
Pozdrawiam :)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Zakres pracy turbiny T4 2.5 TDI 102 PS.
Szczerze to wszytko jest na forum opisane kilkanaście razy.
Ja już mam dość pisania w kółko tego samego, bo komuś się szukać nie chce. Nie zamykam bo może ktoś ma czas na wyjaśnianie tego od nowa.
Zaznaczam , że wszelkie bzdury i fantazje które się tu pojawią bez ostrzeżenia będę kasował.
Ja już mam dość pisania w kółko tego samego, bo komuś się szukać nie chce. Nie zamykam bo może ktoś ma czas na wyjaśnianie tego od nowa.
Zaznaczam , że wszelkie bzdury i fantazje które się tu pojawią bez ostrzeżenia będę kasował.
-
ozyrys486
- profil zaufany

- Samodzielny mechanik
- 11
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: T4 transporter
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
turbina jest zwykła ( bez zmiennej geometrii)
powinna się włączać od ok 1800-2000 obr
powinna się włączać od ok 1800-2000 obr
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
Mam pytanie co znaczy świeżo doglądane i sprawdzane ? Doglądać to można kury w kurniku i sprawdzać. Robił to jakiś mechanik czy kto ?
Tak jak Kenobi pisał trochę czasu i można wszystko znaleźć.
Tak jak Kenobi pisał trochę czasu i można wszystko znaleźć.
-
Brocki.piotr
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Tak mechanik sprawdzał, ciągnie ładnie, oczywiście jak turbina ciagnie,
lecz pytanie od czego zależy moment zaciągnięcia turbiny, i co tym steruje...
Cięzko znaleźć w kupie tych postów konkretną dla mnie odpowiedź
lecz pytanie od czego zależy moment zaciągnięcia turbiny, i co tym steruje...
Cięzko znaleźć w kupie tych postów konkretną dla mnie odpowiedź
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
turbo jest zwykłe z zaworem upustowym . Powinno pompować tak jak napisał ozyrys486 od 1800-2000 obr . U mnie startuje przy 1900 wtedy jest wyraznie odczuwalny przyrost mocy . Co do sterowania to jest taki zaworek elektromagnetyczny zwany N75 który otwiera zawór gdy ciśnienie doładowania jest za duże i zamyka zawór gdy pompuje za mało . Przychodzą do niego 3 wężyki o kostka na 2 piny .
-
Brocki.piotr
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
tak też właśnie myślałem ale nie byłem na 100% pewny czy ten zawór n75 występuje na pewno,
a czy upust powietrza po odpuszczeniu pedału gazu, powinien być tak mocno odczuwalny? w sensie, że powinien tak głośno sapać przy zmianie biegów ?
a czy upust powietrza po odpuszczeniu pedału gazu, powinien być tak mocno odczuwalny? w sensie, że powinien tak głośno sapać przy zmianie biegów ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Upustu w ogóle nie słychać bo nie upuszcza on ciśnienia z turbiny jak blowoffy w sportowych wersjach ( lub pseudo tuningowych ). On zamyka lub otwiera dopływ spalin do gorącej strony turbiny zwiększając lub zmniejszając jej obroty.
-
Brocki.piotr
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
czyli jeśli u mnie jest słyszalny upust powietrza to znaczy co jest uszodzone ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To nie upust powietrza słychać bo go tam nie ma. Co słyszysz trudno powiedzieć, nie słysząc tego dźwięku.Brocki.piotr pisze:czyli jeśli u mnie jest słyszalny upust powietrza
-
Brocki.piotr
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Udało się zlikwidować ewidetnie słyszalny upust powietrza, po rozbiórce podzespołów dolotu itp. okazało się ze mocowanie turbiny do kolektora wydechowego się poluzowało, i ciągnęło lewe powietrze, po skreceniu do kupy, samchód nie świszczy, lecz dalej słabo moim zdaniem ciągnie... jak na 102 KM.... nie wiem gdzie dalej poszukiwać. wcześniej jak załapywało turbo od 2400 obrotów to czuć było moc, teraz widać ze ciągnie od dołu ale już nie tak odczuwalnie, nie mam pojęcia czy tak ma być...
-
Brocki.piotr
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
komputer był podłączany, dzisiaj rano przed prawidłowym umocowaniem turbiny, wtedy powiedziano mi ze jest słabe ciśnienie doładowania, ale na chłopski rozum jak mogło być dobre ciśnienie skoro turbina ciągnęła lewe powietrze
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli to jest prawdą:
Co do reszty to albo porównanie z inną sprawną T4 albo logi dynamiczne jak wyżej napisał Probe041
To to jest bzdura:Brocki.piotr pisze:okazało się ze mocowanie turbiny do kolektora wydechowego się poluzowało
Brocki.piotr pisze:ewidetnie słyszalny upust powietrza
Brocki.piotr pisze:i ciągnęło lewe powietrze,
Odkręcenie się turbiny od kolektora wydechowego nie powoduje ani żadnego upustu powietrza, ani ciągnięcia lewego.Brocki.piotr pisze:skoro turbina ciągnęła lewe powietrze
Co do reszty to albo porównanie z inną sprawną T4 albo logi dynamiczne jak wyżej napisał Probe041
-
Brocki.piotr
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
to co powoduje świst, przy odpuszczaniu gazu i dźwięk jak (blow off) jeśli pod dokręceniu turbiny do kolektora wszystko ucichło ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zapewne zwiększenie lub zmniejszenie się ucieczki spalin przez nieszczelność wydechu w momencie zmiany obrotów silnika. Ta nieszczelność zapewne powodowała także, że gazów wydechowych dopływało zbyt mało przy mniejszych obrotach do gorącej strony turbiny zbyt wolno ją rozpędzając i spadek mocy z dołu.