Górne wahacze
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
CD38
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: był MIXT
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Górne wahacze
Może ktoś z forumowiczów wymieniał tuleje w górnych wahaczach i mógłby podpowiedzieć czy trzeba zdemontować całe sanki (belkę) żeby się do nich dobrać??
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: Górne wahacze
Najprościej chyba wyciągnąć zbiornik paliwa, odprężyć drążki skrętne odkręcając całkowicie śruby za zbiornikiem paliwa, odkręcić śruby wahacza górnego z sanek i na tyle popuścić sanki żeby wahacz górny razem z drążkiem skrętnym wysunął się pomiędzy nadwoziem a sankami.
Można zdemontować całe sanki, ale chyba więcej roboty.
Można zdemontować całe sanki, ale chyba więcej roboty.
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
ja wymieniłem bez demontowania wahaczy tylko rozpiąłem napinacze za zbiornikiem i mam dwie blachy z śrubami m 20 i rozprasowuje na samochodzie :) robota troszke nie halo ale jest do zrobienia :)
-
CD38
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: był MIXT
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Już po wymianie nie było źle,trzeba było opuścić trochę sanki ,no i trochę się przy tym schodzi.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- Kontakt:
Witam. Temat powiązany więc zapytaj tu, będę demontował sanki i chce wyjechać z nimi z wszystkimi klamotami które na nich są: wachaczy, maglownica itp. i dopiero na zewnątrz porozkręcać. Jako że jeszcze tego nie robiłem to pytanie do tych którzy już tego doświadczyli, ile mniej więcej to będzie ważyć, jak podejść do tematu, opuszczać i wyciągać na paleciaku ? Cenne porady i uwagi mile widziane. :)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ja najpierw poluzowałem śruby przednich kół, śruby centralne przegubów, potem długim dużym lewarkiem wjechałem od przodu środkiem i podniosłem ile się dało do góry. Potem porządne kobyłki w miejscach za przednimi kołami. Ściągasz koła. Odkręcasz półosie przy skrzyni, dolny sworzeń od zwrotnicy, amortyzatory i wyciągasz półosie.
Następnie odkręcasz dolną łapę przy skrzyni całkowicie, odkręcasz przewody ciśnieniowe do przekładni, odkręcasz kolumnę od przekładni od spodu. Można sobie pomóc też od góry jak wykręcisz dolny tunel na środku deski aby ciągnąć do góry. Potem hmm demontujesz fotele z przodu, podnosisz wykładzinę i od góry odkręcasz dekielek i odpinasz przewody od pływaka. Potem wyciągasz gumkę przy wlewie paliwa i odkręcasz wkręt m6. Następnie pod auto i demontujesz bak. Jak go zdejmiesz to trzeba zdjąć początek wydechu lub cały wydech. Teraz trzeba wyjąć śruby od drążków skrętnych z ich mocowań, nawet jak stoją dęba to wyskoczą
Potem odkręcasz zaciski i wieszasz je jakoś drutem do nadwozia. Można odkręcić całkiem ale potem trzeba wszystko odpowietrzyć. Jak masz ABS to czujniki odpinasz.
Aha no i osłonę silnika też trzeba zdjąć wcześniej ;-)
Dopiero teraz można myśleć o wyjęciu sanek na zewnątrz. Ja sobie dociąłem dwie grube deski i skręciłem je ze sobą. Potem lewar pod auto lub paleciak i podpierasz nim sanki aby się oparł ale dalej buda stała na kobyłkach.
Potem odkręcasz śruby na klucz 18 i 21 po obu stronach, jedna osoba pod auto i pilnuje jak idzie a druga opuszcza powoli i wyciąga sanki dołem do przodu :-P
Jeśli chodzi o ponowny montaż to koniecznie załatw sobie klucz dynamometryczny 1/2 cala do 200Nm.
Momenty dokręcania znajdziesz tutaj
http://www.t4-wiki.de/wiki/Aggregatetr%C3%A4ger
Nie bez powodu o tym piszę, bo w elsie jest nawet instrukcja naprawy za pomocą helicoil zerwanych nakrętek w podłużnicach, więc ostrożnie :-P
Następnie odkręcasz dolną łapę przy skrzyni całkowicie, odkręcasz przewody ciśnieniowe do przekładni, odkręcasz kolumnę od przekładni od spodu. Można sobie pomóc też od góry jak wykręcisz dolny tunel na środku deski aby ciągnąć do góry. Potem hmm demontujesz fotele z przodu, podnosisz wykładzinę i od góry odkręcasz dekielek i odpinasz przewody od pływaka. Potem wyciągasz gumkę przy wlewie paliwa i odkręcasz wkręt m6. Następnie pod auto i demontujesz bak. Jak go zdejmiesz to trzeba zdjąć początek wydechu lub cały wydech. Teraz trzeba wyjąć śruby od drążków skrętnych z ich mocowań, nawet jak stoją dęba to wyskoczą
Potem odkręcasz zaciski i wieszasz je jakoś drutem do nadwozia. Można odkręcić całkiem ale potem trzeba wszystko odpowietrzyć. Jak masz ABS to czujniki odpinasz.
Aha no i osłonę silnika też trzeba zdjąć wcześniej ;-)
Dopiero teraz można myśleć o wyjęciu sanek na zewnątrz. Ja sobie dociąłem dwie grube deski i skręciłem je ze sobą. Potem lewar pod auto lub paleciak i podpierasz nim sanki aby się oparł ale dalej buda stała na kobyłkach.
Potem odkręcasz śruby na klucz 18 i 21 po obu stronach, jedna osoba pod auto i pilnuje jak idzie a druga opuszcza powoli i wyciąga sanki dołem do przodu :-P
Jeśli chodzi o ponowny montaż to koniecznie załatw sobie klucz dynamometryczny 1/2 cala do 200Nm.
Momenty dokręcania znajdziesz tutaj
http://www.t4-wiki.de/wiki/Aggregatetr%C3%A4ger
Nie bez powodu o tym piszę, bo w elsie jest nawet instrukcja naprawy za pomocą helicoil zerwanych nakrętek w podłużnicach, więc ostrożnie :-P
Ostatnio zmieniony 04 maja 2016, 5:03 przez Probe041, łącznie zmieniany 3 razy.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- Kontakt:
Dzięki Artur. Kurcze chciałem uniknąć demontażu baku i drążków ale po oględzinach stwierdziłem że dojdzie mi wymiana przewodów hamulcowych bo są w kiepskim stanie przy baku więc nic na skróty nie pójdzie <55>
A przy okazji widzę na drążku kolor różowy a takiego chyba nie było, czy to będzie wyblakły fioletowy? :P
A przy okazji widzę na drążku kolor różowy a takiego chyba nie było, czy to będzie wyblakły fioletowy? :P
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zmierz średnicę to będziesz wiedział jaki to drążek
http://www.t4-wiki.de/wiki/Drehstabfeder#Teilenummern
Ja też liczyłem, że zdejmę drążki na aucie ale za chiny nie dało rady tego zrobić inaczej. Przy okazji załatwiłem dwie przejściówki przegubowe typu kardan i dopiero poszło rurką jak na foto na zewnątrz
http://www.t4-wiki.de/wiki/Drehstabfeder#Teilenummern
Ja też liczyłem, że zdejmę drążki na aucie ale za chiny nie dało rady tego zrobić inaczej. Przy okazji załatwiłem dwie przejściówki przegubowe typu kardan i dopiero poszło rurką jak na foto na zewnątrz
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Zamiast przegubów kardana proponuje kulowe dużo lepsze,a co do drążków sanek nie trzeba ściągać
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie trzeba jak się ma podnośnik kolumnowy i lepsze narzędzia w innym przypadku patrz wyżej