AJT nie przekracza 3,1-3,2 tys. obrotów

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Miętus89
Samodzielny mechanik

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 76
Model:
Auto: Transporter 1999
podziekowal za post: 32 razy
otrzymal podziekowanie: 23 razy
Kontakt:

AJT nie przekracza 3,1-3,2 tys. obrotów

Nieprzeczytany post autor: Miętus89 »

Witam,

w moim 2.5tdi 88km (AJT) pojawił się ostatnio taki problem że auto straciło trochę mocy stało się to gwałtownie.

podczas jazdy na czwartym i piątym biegu nie da sie przekroczyć 3 tys. obrotów wygląda to tak jakby paliwa nie dostawał. Jak jade z górki to dojdzie wskazówka do 3100-3200 obr./min.

na pierwszym,drugim,trzecim biegu normanie przekracza ten zakres obrotów.

co może być przyczyną?

-tydzień temu kupiłem 5 fabrycznie nowych końcówek wtrysków (rozpylaczy) stanadyne i są już zamontowane, wszystko było ok przez jakiś czas.
-auto ma przestawiony zapłon i trzeba to ustawić komputerem (nastawnik pompy) ale to już wiedziałem od początku zanim kupiłem to auto i z tym wszystko było ok moc jeszcze wtedy była w normie.
-ostatnio jak coś tam grzebałem pod maską to nieświadomie wtyczka z kablami od impulsatora wpadła mi do tej dziury z dwumasą i nie pokazuje przejechanych km i prędkości. No ale nawet jak to sie stało to jeszcze wtedy nie było tej utraty mocy dopiero po ok. 100km po tym incydencie to sie stało.
-spalanie mimo nieprzekraczania tego zakresu teraz wychodzi jakieś 10-11L / 100km z tego co patrzyłem po raportach to zdecydowanie za dużo.

może któryś z tych defektów jest źródłem tego problemu ale
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: AJT nie przekracza 3,1-3,2 tys. obrotów

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Jak już tysiące razy napisano na tym forum:
to jest silnik sterowany elektronicznie więc
diagnoza VAGiem prawdę ci powie inaczej to tylko gdybanie i ewentualnie wymianologia kosztowną metodą chybił trafił
mikoli
Znawca T4

16
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

Miętus89 pisze:
-ostatnio jak coś tam grzebałem pod maską to nieświadomie wtyczka z kablami od impulsatora wpadła mi do tej dziury z dwumasą i nie pokazuje przejechanych km i prędkości. No ale nawet jak to sie stało to jeszcze wtedy nie było tej utraty mocy dopiero po ok. 100km po tym incydencie to sie stało.
No kolego ty wyciągaj ten kabel bo tam możesz mieć niezabezpieczone zasilanie kilku ważnych elementów sterowania silnika (przepływomierz, zaworki: turbiny,EGR), sprawdź czy nie popaliłeś instalacji.
Następnie już tak jak Kenobi pisze.
Miętus89
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 76
Model:
Auto: Transporter 1999
podziekowal za post: 32 razy
otrzymal podziekowanie: 23 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Miętus89 »

auto idzie na serwis w środe

wiązke w całości mam z ACV syncro pewnie jest taka sama lepiej dam mechanikom niech przełożą ten kompletny odcinek przewodu zamiast lutować te poszarpane
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”