Metaliczny stukot podczas jazdy w 1.9D

Półośki, przeguby, skrzynie, sprzęgła i wszystko między silnikiem a kołem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Seood
Początkujący T4

Answers: 0
11
Last active: -
Tematy: 4
Model:
Auto: T4 Doka
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Metaliczny stukot podczas jazdy w 1.9D

Nieprzeczytany post autor: Seood »

Witam,
Ostatnio wracając w Sylwestra z roboty z Gdańska mój T4 zaczął stukać coś z okolic silnika, skrzyni biegów prawdopodobnie. Dźwięk jest metaliczny (tak jakby ktoś młotkiem uderzał w silnik). Czasami stuka przy rozpędzaniu, czasami przy zwalnianiu do świateł (chyba, że wcisnę sprzęgło to wówczas w tym momencie cisza albo w pewnym zakresie obrotów (około 2000) też jest ciszej)).
A czasem w ogóle nie stuka przez 100 km.
Poza samym dźwiękiem nie mam problemów z autem. Jednak niepokoi mnie ten dźwięk.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: Metaliczny stukot podczas jazdy w 1.9D

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Sprawdź poduszki silnika łącznie z dolną skrzyni biegów
Seood
Początkujący T4

11
Model:
Kontakt:

Dolną wymieniłem, bo była wywalona na pewno. W jaki sposób sprawdzić pozostałe dwie ? Podważyć czymś silnik, żeby poruszyć całym czy jakiś lepszy pomysł ?
SANCZO
Stały bywalec

11
Tematy: 15
Model:
Auto: vw t4
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: SANCZO »

kolego sprawdz dokrecenie sruby centralnej kola zebatego wału . Lubią się wyciągnąć o 0,2mm i powstaje luz na klinie kola . Póżniej klin się wybija i przestawia się lekko rozrząd co powoduje stukanie . Jeżeli śruba będzie poluzowana to odrazu ściagaj koło i sprawdz czy klin się nie wybił . Oczywiście później zastosuj nową śrubę i koło koszt ok 100zł tylko że trzeba rozrzad na nowo ustawiać no ale . Przerabiałem identyczny przypadek z takim stukotem w Seacie inca 1.9D 64km 1y silnik prawie identyczny jak twój . Czy przy wymianie rozrządu wymieniałeś to koło ze śrubą ? moment z jakim powinna być dokręcona śruba to 90nm+90st wedle książki . U mnie dokręcaliśmy we dwóch z pomocą 1,5m rury . Jeszcze napisz jakiej czestotliwosci jest to stukanie .
Seood
Początkujący T4

11
Model:
Kontakt:

SANCZO pisze:
kolego sprawdz dokrecenie sruby centralnej kola zebatego wału . Lubią się wyciągnąć o 0,2mm i powstaje luz na klinie kola . Póżniej klin się wybija i przestawia się lekko rozrząd co powoduje stukanie . Jeżeli śruba będzie poluzowana to odrazu ściagaj koło i sprawdz czy klin się nie wybił . Oczywiście później zastosuj nową śrubę i koło koszt ok 100zł tylko że trzeba rozrzad na nowo ustawiać no ale . Przerabiałem identyczny przypadek z takim stukotem w Seacie inca 1.9D 64km 1y silnik prawie identyczny jak twój . Czy przy wymianie rozrządu wymieniałeś to koło ze śrubą ? moment z jakim powinna być dokręcona śruba to 90nm+90st wedle książki . U mnie dokręcaliśmy we dwóch z pomocą 1,5m rury . Jeszcze napisz jakiej czestotliwosci jest to stukanie .
Kolego rozrząd niedawno robiłem u Mechanika. Czy ruszał tą śrubę to muszę go dopytać. Częstotliwość jest zależna od obrotów silnika. Na wysokich obrotach szybko stuka, zaś na wolnych jest większy odstęp między stuknięciami.
SANCZO
Stały bywalec

11
Model:
Kontakt:

To sprawdzilbym tą srube skoro twierdzisz ze rozrzad niedawno robiony. Mechanicy zapominają o wymianie tego kola wraz ze srubą co jest zalecane . W mojej okolicy nie dostaniesz gwarancji na wymiane rozrzadu jezeli razem z nim nie wymienisz kola i sruby w autach z tymi silnikami . A to są te same silniki co w golfach i seatach . I tak jak pisałem osobiście walczyłem z takim przypadkiem w moim poprzednim dostawczaku . Na początku tylko stukało zadnych problemów z odpalaniem, mocą czy spalaniem . Póżniej zaczęły się problemy z odpalaniem raz palił na dotyk raz potrzebował 10-15s nie zależnie od temp silnika a w zależności od tego w jaki sposób się to własnie kółko ustawiło i o ile rozrzad przestawiło . Wybiło pół klina na kółku. Na szczęście nie doszło do kolizji w silniku . A po wymianie i dokreceniu tak jak być powinno zrobiłem jeszcze 50tys km tym autem po czym zakupiłem t4 a tamten znalazł nowego właściciela.
Seood
Początkujący T4

11
Model:
Kontakt:

U mnie na razie nic się nie dzieje ale z tego co mówisz to możesz mieć racje.
Mam jeszcze jedno pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, czy możliwe, aby wymienione zostało koło i owa śruba i później się poluzowała sama z Siebie czy to jakieś niedopatrzenie przy składaniu rozrządu ?
SANCZO
Stały bywalec

11
Model:
Kontakt:

Jeżeli mechanik nie dokrecił z odpowiednim momentem to może się poluzować .
Seood
Początkujący T4

11
Model:
Kontakt:

Gadałem z mechanikiem, który robił rozrząd. Ma mi go sprawdzić w czwartek. Jeśli chodzi o ten rozrząd to stwierdził, że raczej byłoby ten dźwiek też słychać jak auto stoi i wchodzi na obroty. Jednak on występuje tylko w trakcie poruszania się auta. Zobaczymy jednak co się okaże w czwartek bo sam jestem zainteresowany.
SANCZO
Stały bywalec

11
Model:
Kontakt:

Być może i tak ale wydaje mi się że lepiej sprawdzić to . Tym bardziej że jak auto stoi to nie ma aż takiego obciążenia i może wtedy być ok a jak jedziesz to dostanie obciążenie i wtedy się przestawia . Ja też nie napisałem ze na 100% to bedzie to poprostu napisłem moją sugestie z którą miałem sam odczynienia .
Seood
Początkujący T4

11
Model:
Kontakt:

Śmieszna sprawa wyszła :)
Podjechałem do mechanika, zapaliliśmy, zgasiliśmy znowu. Posłuchał i mówi, że rozrząd wygląda ok. Zajrzał pod spód, a tam odnalazła się przyczyna, której wcześniej nie zobaczyłem - latarka na magnesie przyczepiona, która nie spadła, przez trasę Giżycko - Gdańsk - Warszawa :D

Niestety już w tej chwili po takiej przejażdżce do niczego się nie nadaje. Zrobił się z niej delikatny banan.
Strachu napędziła co nie miara.. Nauczka na przyszłość, aby sprzątać dokładnie takie zabawki <cool>
Oczywiście dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc i wskazówki tu na forum!
http://www.fotoszok.pl/upload/21cc631c.jpg
SANCZO
Stały bywalec

11
Model:
Kontakt:

Ciesze się, że wyszło co wyszło i obyło się bez kosztów . Ale stresu troche narobiła ta latarka co ? :P
Seood
Początkujący T4

11
Model:
Kontakt:

W pierwszym momencie to myślałem, że zaraz coś zagrzechocze i będzie po jeździe. Nawet się zatrzymałem, ale jak zobaczyłem, że to nie w silniku to jeszcze większa zagadka się zrodziła :P Najważniejsze, że znalezione :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ przeniesienia napędu”