2,5 TDI długo się nagrzewa
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Ted
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle-97'
- Kontakt:
2,5 TDI długo się nagrzewa
Witam wszystkich!
Może ktoś wie, co może być powodem bardzo powolnego nagrzewania się silnika (ACV)? Termostat wymieniłem, ale nic się nie zmieniło. Zresztą ten wyjęty z silnika sprawdziłem termometrem i działa prawidłowo. Dodam, że mam Caravelle z 1998 roku (climatronic dwustrefowy) i porównywałem nagrzewanie mojego silnika z silnikiem kolegi (clima dwustrefowa, nie climatronic). Przy temperaturze około 7 (na plusie) kumpla silnik nagrzewał sie po około 5-6km, a moim trzeba było przejechać około 15-20 km, żeby uzyskał temp. pracy (wskazówka stoi w miejscu), a później już trzyma temperaturę jeżeli jadę. Przy temperaturze poniżej zera zdarzało się, że po zatrzymaniu na światłach, gdy silnik chodził dłuższą chwile na wolnych obrotach temp. spadała. Latem jest wszystko w porządku. Teraz temperatury spadają poniżej 5 i włącza się D3WZ, w związku z czym jest lepiej, ale i tak moim zdaniem grzeje się za wolno. Czekam na odpowiedzi.
p.s.
Jeśli chodzi o naprawę urządzenia dogrzewającego silnik - Eberspacher D3WZ, to mogę polecić dobrego fachowca w Szprotawie - Moselektronikserwis. Gość ma warsztat koło samolotu (miejscowi wiedzą gdzie), jest inżynierem elektronikiem, ma dużą wiedzę oraz chęci i możliwości zdobywania nowej wiedzy. Jest baaardzo dokładny, solidny i uczciwy. Zawsze diagnozuje przyczynę usterki, a nie tylko usuwa skutki, wymieniając po kolei wszystko co mozliwe. Naprawił mi już kilka rzeczy "nienaprawialnych".
Może ktoś wie, co może być powodem bardzo powolnego nagrzewania się silnika (ACV)? Termostat wymieniłem, ale nic się nie zmieniło. Zresztą ten wyjęty z silnika sprawdziłem termometrem i działa prawidłowo. Dodam, że mam Caravelle z 1998 roku (climatronic dwustrefowy) i porównywałem nagrzewanie mojego silnika z silnikiem kolegi (clima dwustrefowa, nie climatronic). Przy temperaturze około 7 (na plusie) kumpla silnik nagrzewał sie po około 5-6km, a moim trzeba było przejechać około 15-20 km, żeby uzyskał temp. pracy (wskazówka stoi w miejscu), a później już trzyma temperaturę jeżeli jadę. Przy temperaturze poniżej zera zdarzało się, że po zatrzymaniu na światłach, gdy silnik chodził dłuższą chwile na wolnych obrotach temp. spadała. Latem jest wszystko w porządku. Teraz temperatury spadają poniżej 5 i włącza się D3WZ, w związku z czym jest lepiej, ale i tak moim zdaniem grzeje się za wolno. Czekam na odpowiedzi.
p.s.
Jeśli chodzi o naprawę urządzenia dogrzewającego silnik - Eberspacher D3WZ, to mogę polecić dobrego fachowca w Szprotawie - Moselektronikserwis. Gość ma warsztat koło samolotu (miejscowi wiedzą gdzie), jest inżynierem elektronikiem, ma dużą wiedzę oraz chęci i możliwości zdobywania nowej wiedzy. Jest baaardzo dokładny, solidny i uczciwy. Zawsze diagnozuje przyczynę usterki, a nie tylko usuwa skutki, wymieniając po kolei wszystko co mozliwe. Naprawił mi już kilka rzeczy "nienaprawialnych".
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: 2,5 TDI długo się nagrzewa
miałem to samo, u mnie okazało się, że winnym jest wadliwy czujnik temperatury dający odczyt do zegarówTed pisze:a moim trzeba było przejechać około 15-20 km, żeby uzyskał temp. pracy (wskazówka stoi w miejscu), a później już trzyma temperaturę jeżeli jadę. Przy temperaturze poniżej zera zdarzało się, że po zatrzymaniu na światłach, gdy silnik chodził dłuższą chwile na wolnych obrotach temp. spadała.
aby zdiagnozować podpiąłem vaga i sprawdzałem odczyt z czujnika do zegarów, porównując z realnym pomiarem w zbiorniczku wyrównawczym oraz momentem uruchomienia się wentylatorów
ogólnie zaniżał wskazania i oprócz tego działał jakby z bezwładnością ( reagował na realną temperaturę z opóźnieniem )
trzeba pamiętać jedno - zegary w TDI pokazują temperaturę 90st wtedy gdy realna temperatura silnika jest pomiędzy 75st, a 100st co powoduje, że wystarczy aby czujnik zaniżał odczyt o 10-15st i już są cyrki na zegarach, bo w lato gdy silnik pracuje w temperaturze 90-100st wszystko wydaje się o.k, w zimie gdy silnik pracuje w temperaturze realnej 75-85st ( tak już ma TDI ) wskazówka zaczyna na zegarach zjeżdżać w dół
ja też zacząłem od wymiany termostatu
-
Bartolini80
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter BLASZANY
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Moim zdaniem niedogrzanie nie jest grozne. Jesli nie ma wyciekow i ubytkow plynu chlodzacego , termostat dziala... W lato nie przegrzewa, wiec nie ma czego szukac.
Czasem ten typ tak ma :)
W chlodne dni moj tak czesto ma. (nie mam dogrzewacza i innych bajerow - juz raz chcialem czesc wlotu powietrza do chlodnicy zaslonic, ale...)
W chlodne dni moj tak czesto ma. (nie mam dogrzewacza i innych bajerow - juz raz chcialem czesc wlotu powietrza do chlodnicy zaslonic, ale...)
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Jak masz dobry termostat to nic Ci nie da zasłonięcie wlotu do chłodnicy,ma mieć mały obieg i na nim pracować!a co do niedogrzewania to nie ma nic gorszego dla silnika!!Bartolini80 pisze:Moim zdaniem niedogrzanie nie jest grozne. Jesli nie ma wyciekow i ubytkow plynu chlodzacego , termostat dziala... W lato nie przegrzewa, wiec nie ma czego szukac.
U kolegi z tematu podejrzewam pokminione przewody w obiegu,nie ma bata przy nowym termostacie musi łapać szybciej temperaturę!! bo jak spadnie do -20 st,c to chłopina nawet szyby przedniej nie odmrozi!
-
Bartolini80
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: Transporter BLASZANY
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Masz racje.
Lecz jesli wszysko dziala jak nalezy... i termostat, i zaluzje, i dmucha cieplym na szybe (stopy rowniez) w zimie, a wskazowka spada... 655tys km chyba zrobilo swoje.
Niedogrzany silnik? 65°C i juz ma dobrze, a to na malym obiegu w zupelnosci mu wystarczy.
Lecz jesli wszysko dziala jak nalezy... i termostat, i zaluzje, i dmucha cieplym na szybe (stopy rowniez) w zimie, a wskazowka spada... 655tys km chyba zrobilo swoje.
Niedogrzany silnik? 65°C i juz ma dobrze, a to na malym obiegu w zupelnosci mu wystarczy.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jaką macie pewność, że silnik jest na prawdę niedogrzany ?? to trzeba sprawdzić bo z postu Teda wynika, że sugeruje się tylko wskazaniem zegarów!edibus pisze:U kolegi z tematu podejrzewam pokminione przewody w obiegu,nie ma bata przy nowym termostacie musi łapać szybciej temperaturę
jest niezbyt dobre dla silnika bo przy niedogrzaniu ECU cały czas ustawia silnik w pracy na zimno - czyli większa dawka paliwa, inny kąt wtrysku itp.Bartolini80 pisze:Moim zdaniem niedogrzanie nie jest grozne
silnik jest projektowany do pracy w optymalnej temperaturze i zarówno za mała jak i za duża nie jest dla niego zdrowa
to nie prawda - minimalna temperatura dla poprawnej pracy to 80st, wszystkie pomiary, ustawienia i regulacje silnika TDI wykonuje się przy min. 80st,Bartolini80 pisze:Niedogrzany silnik? 65°C i juz ma dobrze, a to na malym obiegu w zupelnosci mu wystarczy.
-
kuczypies
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: Transporter T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
A Ty Ted patrzysz tylko na wskazanie temp na wskazówce?
Może wskazówka leży a z nawiewów leci gorąc?? Osobiście by mi to wystarczyło.
Może wskazówka leży a z nawiewów leci gorąc?? Osobiście by mi to wystarczyło.
-
Ted
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Patrzę tylko na wskazówkę, ale powietrze z nawiewów leci ciepłe a nie gorące. Poza tym ten silnik ma to do siebie, że jak jest zimny (niedogrzany), to jego kultura pracy jest o wiele gorsza niż gdy osiągnie temperaturę optymalną (przynajmniej w moim tak jest). Gdy wskazówka jest na środku (mam stare zegary) czyli około 90 stopni, to pracuje ciszej, równiej i w ogóle lepiej. Właśnie na tej postawie sądzę że jest niedogrzany. Ale i tak sprawdzę czy temperatura silnika odpowiada wskazaniom wskaźnika. Sprawdzę wszystko i jak się dowiem co jest grane, to napiszę. Na razie dzięki wszystkim za podpowiedzi. Każda jest cenna, bo każda może podpowiedzieć rozwiązanie. Tak jak napisał Kenobi - silnik nie może być niedogrzany, bo przy niedogrzaniu ECU cały czas ustawia silnik w pracy na zimno - czyli większa dawka paliwa, inny kąt wtrysku itp. Poza tym jego współpracujące elementy uzyskują optymalne kształty i wymiary w odpowiedniej, założonej przez konstruktora temperaturze. Na razie nie mam czasu (praca), ale może w sobotę zajrzę. Ponawiam pytanie: Czy Caravelle ma jakiś dodatkowy zawór, który działa podobnie do termostatu i nie puszcza płynu na obie nagrzewnice gdy jest zimny silnik. Tak jak już napisałem - takie dwie nagrzewnice tworzą całkiem sporą chłodnicę, która odbiera ciepło silnikowi i puszcza na kabinę.
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
nie wiem jaki masz rocznik ale w mojej (2001 klimatronic) są dwa zawory z lewej strony silnika na wężach sterowane podciśnieniowo i to może one się nie domykają lub spadły cięgna i masz cały czas "duży" obieg
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
tylko jeden z nich służy do zamykania, a raczej otwierania dużego obiegu po wyłączeniu silnika aby dodatkowa pompka tłoczyła chłodziwo przez chłodnicę i to fakt jak po uruchomieniu się on otworzy to ciecz z małego obiegu idzie w chłodnicę ale i tak powinien trzymać termostatedibus pisze:są dwa zawory z lewej strony silnika na wężach sterowane podciśnieniowo
drugi to zawór trójdzielny który reguluje przepływ cieczy ale już w samych nagrzewnicach
-
Ted
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ten pierwszy (podciśnieniowy) sprawdziłem i chyba działa prawidłowo - gdy silnik pracuje jest zamknięty, a gdy zgaśnie, to nie ma podciśnienia i zawór się otwiera. Ten zawór trójdzielny znajduje się w okolicy pompy hamulcowej? Może więc on ma wpływ na to czy płyn "poleci" do nagrzewnic???
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
tak, nim steruje climatronic, aby był zupełnie zamknięty to jedynym wyjściem jest wyłączenie climatronica całkowicie na OFF,
ten zawór zarówno zmniejsza lub zwiększa przepływ do nagrzewnic jak i rozdziela płyn na przód lub tył - przynajmniej tak to gdzieś wyczytałem, bo osobiście jeszcze tego zaworu nie badałem organoleptycznie
ten zawór zarówno zmniejsza lub zwiększa przepływ do nagrzewnic jak i rozdziela płyn na przód lub tył - przynajmniej tak to gdzieś wyczytałem, bo osobiście jeszcze tego zaworu nie badałem organoleptycznie
-
ignitor
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam. Miałem te same objawy i nie pomagały żadne wymiany i podmiany termostatu(ów). Usterkę udało mi się usunąć po wymuszeniu objegu płynu chłodzącego i co za tym idzie odpowietrzeniu układu. Zdejmij wtyczkę włącznika termicznego (F51 lub F95), zmostkuj styki 1 i 4, włączy się pompa obiegu płynu chłodzącego, pozwól aby popracowała tak dłuższą chwilę. Mam nadzieję, że będzie lepiej.
Zapomniałem dodać aby otworzyć zawór, ten na wężu do nagrzewnicy, sterowany podciśnieniem, oraz odkręcić korek zbiorniczka wyrównawczego.
Zapomniałem dodać aby otworzyć zawór, ten na wężu do nagrzewnicy, sterowany podciśnieniem, oraz odkręcić korek zbiorniczka wyrównawczego.
-
Ted
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dziękuję wam. Spróbuję najpierw wyłączyć climatronic i zobaczę czy się szybciej nagrzewa. Z tą pompka elektryczną, to wiem o co chodzi, bo w ten sposób ją sprawdzałem, ale nie chodziła długo, wiec zrobię tak jak pisał ignitor i będe obserwował. Pozdrawiam wszystkich.
-
Ted
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich serdecznie! (po dłuższym czasie)
Sprzedałem moja Caravelkę, ale chciałbym się podzielić ustaleniami dotyczącymi długiego czasu nagrzewania silnika zimą.
Sprawdziłem temperaturę i zgadzała się ze wskazaniem na wskaźniku. Jadąc zimą przy -20 mrozu zaobserwowałem, że gdy wyłączę całkiem climatronic, to silnik nagrzewa się znacznie szybciej. Próbowałem kilka razy i doszedłem do wniosku, że klimatyzacja automatyczna jest chyba tak zaprogramowana, że zadaniem priorytetowym dla niej jest nagrzanie kabiny. Być może się mylę, ale do takich wniosków doszedłem. Pozdrawiam wszystkich.
Sprzedałem moja Caravelkę, ale chciałbym się podzielić ustaleniami dotyczącymi długiego czasu nagrzewania silnika zimą.
Sprawdziłem temperaturę i zgadzała się ze wskazaniem na wskaźniku. Jadąc zimą przy -20 mrozu zaobserwowałem, że gdy wyłączę całkiem climatronic, to silnik nagrzewa się znacznie szybciej. Próbowałem kilka razy i doszedłem do wniosku, że klimatyzacja automatyczna jest chyba tak zaprogramowana, że zadaniem priorytetowym dla niej jest nagrzanie kabiny. Być może się mylę, ale do takich wniosków doszedłem. Pozdrawiam wszystkich.
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
U mnie podobnie, jak mam włączoną tylną nagrzewnicę zimą to nie ma szans nagrzać auta do temperatury roboczej na odcinku mniejszym niż 15km... Żaluzje i termostat mam sprawny, więc albo dogrzewacz albo odpalić auto wcześniej i dopiero wtedy włączać nadmuch ;)Ted pisze:Witam wszystkich serdecznie! (po dłuższym czasie)
-
Ted
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie tak jak napisałeś. Owszem osiągnie temp. pracy (ok. 90 stopni), ale zima trzeba przejechać te 15-20 km. Na dodatek jak się jedzie to trzyma temp., ale jak silnik pracuje na postoju to już nie trzyma.
-
ozyrys486
- profil zaufany

- Samodzielny mechanik
- 11
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: T4 transporter
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
akurat to o czym piszecie to żadna przypadłość przy silniku diesela te silnika tak mają ze względu na swoją konstrukcję