Stopy wałka rozrządu 1.9 TD

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
kakarotto92
Nowy T4

Answers: 0
10
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Stopy wałka rozrządu 1.9 TD

Nieprzeczytany post autor: kakarotto92 »

Witam, jestem tu nowy, mam na imie Krzysiek i od pewnego czasu jestem posiadaczem T4 z silnikiem 1.9 TD i tu przechodzimy do sprawy. Orginalny silnik nie przetrwał, zostały w nim pogięte zawory jakieś 12 lat temu, mój ojciec który był jego posiadaczem kupił drugi silnik od passata, założył go ale miał pękniętą głowice i robiło się ciśnienie w układzie chłodzenia, postanowiłem to zmienić regenerując starą orginalną głowice, oddałem ją do sprawdzenia, planowania, kupiłem nowe zawory, uszczelniacze itp. itd. założyłem głowicę i pojawił się problem, stopy z tej głowicy przez lata przepadły, a stopy z passat`owskiej głowicy nie pasują, na oko wyglądają identycznie nawet nr. na nich są takie same ale wygląda to tak jakby to miały przesunięcie i tak jest o 0.2mm zakładamy stope a wałek rozrządu się nie kręci. Jeździłem dziś po wszelkich szrotach ale silnika z t4 nie uraczysz a z passata czy golfa III nie pasują. Stąd moje pytanie: Czy stopy w t4 są rzeczywiście inne? Czy może to być uzależnione od rocznika? To dla mnie duży problem stąd też duża prośba o pomoc. Z góry dzięki i pozdrawiam.
ostryt4
Znawca T4

16
Tematy: 6
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Re: Stopy wałka rozrządu 1.9 TD

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

Znaczy się był oryginalnie ABL a z Passata został włożony pewnie AAZ ?
kakarotto92
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

Sęk w tym że ja ani nic nie znam się na tych oznaczeniach, ja wiem tylko że 1.9 TD i teraz jak znajdę na allegro stopy opisane że z t4 przyjdą i dalej nie będą takie to będzie troche przykro... a żeby chociaż oznaczenia były inne to bym sie tym kierował a tu wszystko jakby to a jednak nie. Jutro jeszcze mam zamiar pojeździć z jedną stopą która mi sie uchowała i szukać ale jeśli nie znajde to nie wiem co robić dalej.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Bo stopy w teori są do głowicy pasowane ,
kakarotto92
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

w teori chyba tak, a w praktyce to wszystkie stopy które zdobyłem do popękanej głowicy pasują a do tej z t4 którą zregenerowałem nie... problem w tym że wszystki które mam są takie same nie pasujące, więc albo do t4 były inne tylko dlaczego nr na nich są takie same albo rocznikowo.. nie mam pojęcia stąd mój post
ostryt4
Znawca T4

16
Tematy: 6
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

Szczerze jak dla mnie jest to dziwne że to nie pasuje, może coś z głowicą nie halo ?
kurol
Kierowca T4

15
Tematy: 28
Model:
Auto: Multivelle Long
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI"
podziekowal za post: 51 razy
otrzymal podziekowanie: 127 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kurol »

W etce mozna sprawdzic w jakich modelach samochodow wystepowala czesc z danym numerem
Jakbys podal dokladnie ten numer ze stopy ktora masz (lacznie z literka na koncu) to pewnie ktos by sprawdzil
kakarotto92
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

no właśnie ja sam pomyślałem że może z tą głowicą coś nie tak jest, jak kiedyś głosiła legenda że ze świdnika dwie takie same wski nie wyjechały tak samo pomyślałem odrazu z tą głowicą, ale później miałem nadzieje żę może ta z passata być niefortunna a tu sie okazuje że wszystkie stopy do tej z passata pasują a z t4 nie, więc wpadłem na pomysł że może do t4 były robione gdzieś indziej te głowice że inna fabryka i może delikatnie inna kalibracja sprzętu, niestety z t4 silnika dorwać nie mogę nigdzie
ozyrys486
profil zaufany
profil zaufany
Samodzielny mechanik

11
Tematy: 23
Model:
Auto: T4 transporter
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 25 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ozyrys486 »

a może poszukać sprawnej głowicy od passata ?
kakarotto92
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

Na szczęście problem rozwiązany ale dzięki wielkie za zainteresowanie, myślę że ten post może ustrzec kogoś przed taką sytuacją. Dziś pojechałem na jeden szrot, wyciągaliśmy stopy z 4 silników i wszystkie były takie same nie pasujące, z brakiem nadziei jechałem na drugi szrot a tam... pierwszy silnik i pasuje :) nie bardzo w to wierzyłem, poszliśmy do drugiego a w drugim też pasuje, kupiłem założyłem i wszystko ok. Stopy które kupiłem pochodzą z passata 1.9 TDI i nie wiem jak to wytłumaczyć, może chodzi o rocznik? nie mam pojęcia. Jednak dzięki wielkie za odpowiedzi i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”