Wysokość kolumny kierowniczej.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Wysokość kolumny kierowniczej.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi pomóc w temacie wysokości kierownicy nad kolanami kierowcy. Byłem pewien , że z uwagi na to że nie ma możliwości regulacji to zawsze jest ona w tym samym miejscu (Multivan ACV 97 ROK zielone zegary) ale wsiadam ostatnio do multivana ACV ale 99 rok zegary niebieskie i kiera jest znacznie wyżej.
Czy w zależności od rocznika było różnie czy może jakiś inny powód?
Może jest inne "ugięcie" tej kolumny w nowszym roczniku...
Mam 188cm wzrostu, zmieniłem kierownice na trójramienna od passata , która jest minimalnie mniejsza, zegary też zmienione od passata niebieskie i zwyczajnie nie widze góry zegarów. Jak tak dalej pójdzie to dostanę garba :)
Już myślałem nad tym aby odkręcić kolumnę od ściany grodziowej i dorobić jak mały łącznik aby przyszła nieco niżej co tym samym uniesie koło kierownicy do góry.
Mam też całą kolumnę kierowniczą od multivana 2002 rok jako ewentualnego dawcę ale na oko wygląda tak samo.
Czy w zależności od rocznika było różnie czy może jakiś inny powód?
Może jest inne "ugięcie" tej kolumny w nowszym roczniku...
Mam 188cm wzrostu, zmieniłem kierownice na trójramienna od passata , która jest minimalnie mniejsza, zegary też zmienione od passata niebieskie i zwyczajnie nie widze góry zegarów. Jak tak dalej pójdzie to dostanę garba :)
Już myślałem nad tym aby odkręcić kolumnę od ściany grodziowej i dorobić jak mały łącznik aby przyszła nieco niżej co tym samym uniesie koło kierownicy do góry.
Mam też całą kolumnę kierowniczą od multivana 2002 rok jako ewentualnego dawcę ale na oko wygląda tak samo.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Wysokość kolumny kierowniczej.
Były dwa rodzaje kolumn w starszej kierownica była wyżej i ona była chyba do 96
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
No właśnie z moich obserwacji wychodzi ze jest odwrotnie. nowsze mają wyżej. Dzisiaj wsiadłem też do multivana 2002 rok i też jest wyżej niż u mnie. Nie garbiąc się widzę całe zegary. Nawet widać po górnej obudowie kolumny kierowniczej , że jest delikatnie ok 1 może 2 cm nad obudową maskownicą zewn. zegarów. Może jest inna belka wzmocnienie deski rozdzielczej... I inaczej przychodzi punkt mocowania tej kolumny. Nie jestem do końca pewien od jakiego rocznika jest moja, bo przy dokładaniu klimatronika miałem zmienioną na 2DIN ale nie był to oryginał tylko przerabiana.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
W takim razie mam prośbę do kogoś kto posiada multivana 96 97 rok na elektronicznych zielonych zegarach aby zmierzył mi odległość od spodu kierownicy w dół do wykładziny dywanowej bez dodatkowych dywaników. Może to tylko u mnie jest coś nie tak. U mnie jest ok 51.5 cm + - 2 do 3mm bo wiadomo wykładzina różnie sie ugina i układa. Z góry dziękuje.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Wiem ze mam rację bo poszukuje starego typu kolumny aby założyć u siebie
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
fotel standard identyczny jak u innych moich kolegów .Oczywiście bez dokładanej obrotnicy. Różnica jest znaczna miedzy moim 97 rok a kolegi 99rok lub innego 2002 rok. Juz przy wsiadaniu jest więcej miejsca u nich na kolana. Siedze u nich wyprostowany i widzę całość zegarów. Gołym okiem widać ze plastikowa obudowa kolumny kierowniczej jest ok 1 cm wyżej nad plastikową ramką maskownicą zegarów niż u mnie. Zrobię w wolnej chwili kilka fotek.rafflex pisze:A może masz wyższy fotel?
Własnie pomierzyłem w dwóch innych multivanach 99rok i 2002. Oboje mają 5 cm wyżej. Coś jest u mnie nie tak :(