Czy obawiać się automatu?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
wlq
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Czy obawiać się automatu?
Cześć, od zawsze jeździłem autami z manualną skrzynia biegów. Od niedawna nosze się z zamiarem zmiany auta i upatrzyłem sobie multivana, 2.5 benzyna + lpg w korzystnej cenie. Niestety jest to wersja amerykańska z automatyczna skrzynią biegów której się strasznie boję bo tyle się nasłuchałem że jak automat walnie to już kaplica i mega koszty, tym bardziej że auto nie jest nowe tylko ma 20 lat. Czy moje obawy są zasadne i czy szukać koniecznie manuala, czy ze względu na cenę wziąć tego automata i się raczej nie obawiać? Mam też drugie pytanie czy taki automat będzie palił dużo więcej gazu?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Re: Czy obawiać się automatu?
korzystna cena wynika z faktu, że jest to automat. Zakup obarczony ogromnym ryzykiem, dlatego cena mniejsza, coś za coś. Tanio kupisz - dwa razy kupisz.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Re: Czy obawiać się automatu?
nie bac sie. wszystko zalezy od przebiego jakie planujesz robic. ja mam juz druga T4 w automacie, bo tak jest duuzo wygodniej.
sprawdz przede wszystkim stan skrzyni i czy ma chlodnice ATFu (przed chlodnica glowna, wymiennik rurowy). jesli nie ma, to slabo, bo bez chlodnicy przegrzewal sie ATF i skrzynie padaly po 100kkm (stad zla opinia) - podjechal bym do fachmana od automatow i poprosil o jazde probna, ew. problemy fachowiec zdjagnozuje od reki.
poczytaj tez forum. ja w T4 dolozylem chlodnice i auto zrobilo ponad 300kkm u nowego wlasciciela, dalej nie wiem, bo zerwal sie kontakt, w obecnym mam 340 tys przejechane i automat w dobrym stanie. ATF zmieniam az za czesto, bo co dwa lata, chyli jakies 30 kkm u mnie. ten syntetyczny wystarczy zmieniac co 100kkm, dla pewnosci co 60kkm. w razie fuckapu przerobisz na manual jesli nie zalezy Ci na skrzyni automatycznej. ale jesli sie zdecydujesz to ATF do wymiany, nowy filtr i fruuu...
powodzenia i bez paniki. nie taki diabel straszny. chyba, ze kupujesz bez bufora finansowego na ew. naprawy - wtedy odradzam.
aha, spalanie gazu mam na poziomie 16 l/miasto, min 14 trasa, ciezka california (2,3 tony podstawowy set bez pasazerow) z wysokim dachem - sam ocen czy to duzo.
sprawdz przede wszystkim stan skrzyni i czy ma chlodnice ATFu (przed chlodnica glowna, wymiennik rurowy). jesli nie ma, to slabo, bo bez chlodnicy przegrzewal sie ATF i skrzynie padaly po 100kkm (stad zla opinia) - podjechal bym do fachmana od automatow i poprosil o jazde probna, ew. problemy fachowiec zdjagnozuje od reki.
poczytaj tez forum. ja w T4 dolozylem chlodnice i auto zrobilo ponad 300kkm u nowego wlasciciela, dalej nie wiem, bo zerwal sie kontakt, w obecnym mam 340 tys przejechane i automat w dobrym stanie. ATF zmieniam az za czesto, bo co dwa lata, chyli jakies 30 kkm u mnie. ten syntetyczny wystarczy zmieniac co 100kkm, dla pewnosci co 60kkm. w razie fuckapu przerobisz na manual jesli nie zalezy Ci na skrzyni automatycznej. ale jesli sie zdecydujesz to ATF do wymiany, nowy filtr i fruuu...
powodzenia i bez paniki. nie taki diabel straszny. chyba, ze kupujesz bez bufora finansowego na ew. naprawy - wtedy odradzam.
aha, spalanie gazu mam na poziomie 16 l/miasto, min 14 trasa, ciezka california (2,3 tony podstawowy set bez pasazerow) z wysokim dachem - sam ocen czy to duzo.