płyn z chłodnicy ucieka...
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Greg000
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
płyn z chłodnicy ucieka...
sprawa wygląda tak:
ubywa mi płynu chłodniczego ze zbiorniczka i kapie na dole po stronie pasażera (ale nie czysty płyn tylko jakby olej - musi to być jakiś przemielony płyn chłodniczy bo inne płyny w zbiorniczkach nie ubywają) - i zaświeca mi się (raczej świeci cały czas jak jeżdżę) kontrolka wody (ale czasami jak zapalę pierwszy raz bo dłuższej przerwie to nawet potrafi przejechać 20km i nie zapali się kontrolka, ale na co dzień od razu się zapala)
czy wystarczy dolewać płynu chłodniczego co jakiś czas aby nie pakować się w koszty jakiś wymian, napraw? czy może to jakiś poważniejszy objaw?
ubywa mi płynu chłodniczego ze zbiorniczka i kapie na dole po stronie pasażera (ale nie czysty płyn tylko jakby olej - musi to być jakiś przemielony płyn chłodniczy bo inne płyny w zbiorniczkach nie ubywają) - i zaświeca mi się (raczej świeci cały czas jak jeżdżę) kontrolka wody (ale czasami jak zapalę pierwszy raz bo dłuższej przerwie to nawet potrafi przejechać 20km i nie zapali się kontrolka, ale na co dzień od razu się zapala)
czy wystarczy dolewać płynu chłodniczego co jakiś czas aby nie pakować się w koszty jakiś wymian, napraw? czy może to jakiś poważniejszy objaw?
-
Corum
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: płyn z chłodnicy ucieka...
jak płyn z olejem to chyba głowica spękała a w zbiorniczku jak dolejesz i pojezdzisz to jaki ten płyn masz ładny czysty czy tez zmienia kolor ??
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
ciężko na odległość stwierdzić czy płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest czysty, sprawdz na bagnecie od oleju czy nie masz "kawy z mlekiem" czy masz olej. Odkręć wlew oleju czy nie zbiera się maż, czy auto kopci na biało? Czy czasem nie zagotował Ci się płyn chłodniczy, nie przegrzałeś motoru? Zacznij od tych prostych rzeczy a dopiero, gdy, żadne z objawów wymienionych nie potwierdzą się to auto na podnośnik i sprawdzaj skąd cieknie płyn.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Może być i głowica ale zacznij od chłodniczki oleju, to to coś do czego przykręcasz filtr oleju. Czasem lubi się rozszczelnić i płyn miesza się z olejem.
-
Greg000
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
to pytanie czy wystarczy dolewać płynu chłodniczego co jakiś czas aby nie pakować się w koszty jakiś wymian, napraw? czy może to spowodować uszkodzenie pompy, silnika, chłodnicy?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
proponuje dla spokoju zdjąć osłonę, wjechać na kanał lub z gleby obejrzeć skąd cieknie, płyn chłodniczy zanim ścieknie po silniku zostawia biały nalot, a to że kapie coś tłustego to może być spowodowane, że zbiera po drodze syf z silnika lub innych elementów
może jeszcze cieknąć z króćca na którym jest osadzony czujnik od grzania świec ( koło vakum pompy )
moim zdaniem to będzie na bieżącą chwile najtańsza opcja - dowiedzieć się gdzie cieknie zamiast snuć domysły i się stresować, że w końcu coś strzeli tak, że staniesz nie wiadomo gdzie z kałużą pod samochodem
może jeszcze cieknąć z króćca na którym jest osadzony czujnik od grzania świec ( koło vakum pompy )
moim zdaniem to będzie na bieżącą chwile najtańsza opcja - dowiedzieć się gdzie cieknie zamiast snuć domysły i się stresować, że w końcu coś strzeli tak, że staniesz nie wiadomo gdzie z kałużą pod samochodem
-
sumarek
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: t4 białas
- podziekowal za post: 18 razy
- Kontakt:
podepnę się pod temat. silnik 2.5 tdi. Po zakupie samochodu zrobiłem rozrząd z pompą wody itp. Od tamtej pory przejechałem 2500 km. 500 km temu dolewałem płyn chłodniczy D12 bo zaświeciła się kontrolka. Dzisiaj sprawdziłem poziom płynu i jest poniżej minimum. Osłony silnika jeszcze nie założyłem i plam na miejscu postojowym nie widać. Generalnie wszystko wygląda że jest sucho. Co może się dziać??
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Może wyciekać po kropelce zaworkiem odpowietrzającym i nie będzie plam pod samochodem. Miałem tak.
Obejrzyj przewody czy nie są wilgotne od góry i czy w ogóle masz ten zaworek cały, nie uszkodzony.
Obejrzyj przewody czy nie są wilgotne od góry i czy w ogóle masz ten zaworek cały, nie uszkodzony.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
kolejny raz kolejnego forumowicza zapytam czy to też sprawdzałeś ??
- uszczelka pod głowicą walnęła
- popękana sama głowica
oprócz tego może jeszcze np. dostawać się płyn do oleju poprzez uszkodzoną chłodniczkę oleju itp, itd
a jak chcesz diagnozy co może być jeśli nie ma wycieku ( jeśli jesteś tego pewny ), a płynu ubywa to proszę:Kenobi pisze:płyn chłodniczy zanim ścieknie po silniku zostawia biały nalot
- uszczelka pod głowicą walnęła
- popękana sama głowica
oprócz tego może jeszcze np. dostawać się płyn do oleju poprzez uszkodzoną chłodniczkę oleju itp, itd
-
sumarek
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
białego nalotnie znalazłem. Poszukałem i poczytałem na forum starałem się sprawdzić jak najwięcej ze swoją wiedzą. Płyn w zbiorniczku nie jest klarowny tak jak z butelki
http://images64.fotosik.pl/241/841e03fa09c4c535m.jpg
Przewody na łączeniach trudno jakby zapocone
http://images62.fotosik.pl/241/c6a1e0511d5cde0bm.jpg
Oleju nie ubywa, trochę ciemny ale po roztarciu palcami nie brudzi wiec ok i nie ma koloru kawy z mlekiem. Aktualnie muszę uzupełnić płyn i myślę nad dodatniem uszczelniacza bo być może gdzieś mam mikroprzecieki. Możecie polecić jakiś uszczelniacz?? Ostatnio auto stało, ale postaram się w najbliższym czasie przegonić je trochę i sprawdzę co się dzieje z przy ciepłym silniku czy przewody twardnieją.
http://images64.fotosik.pl/241/841e03fa09c4c535m.jpg
Przewody na łączeniach trudno jakby zapocone
http://images62.fotosik.pl/241/c6a1e0511d5cde0bm.jpg
Oleju nie ubywa, trochę ciemny ale po roztarciu palcami nie brudzi wiec ok i nie ma koloru kawy z mlekiem. Aktualnie muszę uzupełnić płyn i myślę nad dodatniem uszczelniacza bo być może gdzieś mam mikroprzecieki. Możecie polecić jakiś uszczelniacz?? Ostatnio auto stało, ale postaram się w najbliższym czasie przegonić je trochę i sprawdzę co się dzieje z przy ciepłym silniku czy przewody twardnieją.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
W zbiorniczku masz niezły syf. Nie lej uszczelniacza bo dopiero zaczną się problemy.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
sumarek
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
dzisiaj trochę pojeździłem, rozgrzałem silnik i zajechałem na parking. Po otwarciu maski na zbiorniczku wyrównawczym płyn miał poziom ponad maksimum (gdzie przy zimnym silniku był poniżej minimum). Sprawdziłem przewody i są miękkie. Po 5 minutach oglądania (włączonego) silnika i poszukiwaniu wycieków, z tyłu zbiorniczka zaczął lać się płyn i po chwili włączył się wentylator, co spowodowało że płyn po chwili przestał lecieć.
coś jest nie tak czy jestem przewrażliwiony??
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Podmień na próbę korek zbiorniczka. Wygląda na to, że Twój za szybko się otwiera.
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 2000 Escapade I
- Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Płyn chłodniczy ze wzrostem temp. zwiększa objętość...gdy temp spadła poziom obniżył się i przestał lecieć bo rozumie że przez przelew uciekało??sumarek pisze:dzisiaj trochę pojeździłem, rozgrzałem silnik i zajechałem na parking. Po otwarciu maski na zbiorniczku wyrównawczym płyn miał poziom ponad maksimum (gdzie przy zimnym silniku był poniżej minimum). Sprawdziłem przewody i są miękkie. Po 5 minutach oglądania (włączonego) silnika i poszukiwaniu wycieków, z tyłu zbiorniczka zaczął lać się płyn i po chwili włączył się wentylator, co spowodowało że płyn po chwili przestał lecieć.
Kolego nie chce cię martwić ale szukałbym w uszczelce głowicy. Znajomkowi tak siorpał po troszku płyn W 2.5ACV, po wymianie uszczelki pod głowicą problem zniknął !
-
zenon86
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam następujący problem: ze zbiorniczka wyrównawczego bardzo szybko ubywa mi płynu chłodzącego - muszę dolewać płynu albo wody kilka razy dziennie. Nie widać nigdzie żadnych wycieków, olej jest klarowny i nie przybywa go. Spaliny są normalne. W zbiorniczku wyrównawczym znalazłem kawałek odłamanego plastiku o dług. ok. 2 cm w kształcie litery W. Czy to ma jakiś związek z ubywaniem płynu, czy to dwie różne sprawy? Poniżej załączam zdjęcie oderwanej części.
Pozdrawiam
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/812 ... c7cfe.html
Mam następujący problem: ze zbiorniczka wyrównawczego bardzo szybko ubywa mi płynu chłodzącego - muszę dolewać płynu albo wody kilka razy dziennie. Nie widać nigdzie żadnych wycieków, olej jest klarowny i nie przybywa go. Spaliny są normalne. W zbiorniczku wyrównawczym znalazłem kawałek odłamanego plastiku o dług. ok. 2 cm w kształcie litery W. Czy to ma jakiś związek z ubywaniem płynu, czy to dwie różne sprawy? Poniżej załączam zdjęcie oderwanej części.
Pozdrawiam
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/812 ... c7cfe.html
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Sprawdź po wężach czy gdzieś nie lecie i czy nie leci na silnik i od razu odparuje bo jest ciepły jeżeli nie to uszczelka pod głowicą .
-
zenon86
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Nie mam pojęcia może jak ktoś tam kiedyś majstrował to mu coś wpadło , patrzałem u mnie to rakiego wynalazku nigdzie nie mam rok 2002 teczki .
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
To jest kawałek trzymający tapicerkę (osłony) nad nogami kierowcy nie ma nic wspólnego z płynem