Co to za hałas po prawej?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Metys80
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Co to za hałas po prawej?
Witam, kupiłem niedawno T4 2.4 wersja lang - wcześniej chyba była caravelka bo pozostały haki na pace - to chyba po zabudowie holenderskiej.
Od wczoraj słyszę jakiś nienaturalny dla T4 2.4 hałas dochodzący z prawej strony jakby z okolic paska rozrządu (ale to tylko domysły), dźwięk jest jakbym wstawił w rowerze kawałek kubka plastikowego w szprychy, po dodaniu gazu na wyższych obrotach mija, na jałowym biegu słychac wyraźniej, kolejna sprawa to trochę mnie martwi większa dawka spalanego paliwa ( zalałem za 150 zł i 250 km - troche dużo - przypomnę że poprzedni właściciel zmieniał pompę wtryskową niby z TDI - nie wiem czy można wogóle), tak poza tym to straszny z niego żółw ale wolę to niż kangoo dci (porażka). A jeszcze zapomniałem o drganiach przy ruszaniu - po prawej stronie - jakaś poduszka chyba? Czy mógłby ktoś z kolegów podpowiedziec co poprawic w moim T4. Dziękuję
Od wczoraj słyszę jakiś nienaturalny dla T4 2.4 hałas dochodzący z prawej strony jakby z okolic paska rozrządu (ale to tylko domysły), dźwięk jest jakbym wstawił w rowerze kawałek kubka plastikowego w szprychy, po dodaniu gazu na wyższych obrotach mija, na jałowym biegu słychac wyraźniej, kolejna sprawa to trochę mnie martwi większa dawka spalanego paliwa ( zalałem za 150 zł i 250 km - troche dużo - przypomnę że poprzedni właściciel zmieniał pompę wtryskową niby z TDI - nie wiem czy można wogóle), tak poza tym to straszny z niego żółw ale wolę to niż kangoo dci (porażka). A jeszcze zapomniałem o drganiach przy ruszaniu - po prawej stronie - jakaś poduszka chyba? Czy mógłby ktoś z kolegów podpowiedziec co poprawic w moim T4. Dziękuję
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Co to za hałas po prawej?
-który rocznik ??
spalanie w 2.4 d nie powinno przekraczać 10l\100km
-a kopci coś na czarno jak dasz buta ??
co do dźwięku zdejmij osłonę silnika i posłuchaj dokładnie bo w tamtej okolicy jest większość osprzętu "kręcącego się" i terkotać może wiele rzeczy
co do pompy to musiał byś cyknąć fotkę bo jeżeli naprawdę ktoś jakimś cudem wstawił pompę od innego silnika to nie dziwie się że zamulony i dużo pali
spalanie w 2.4 d nie powinno przekraczać 10l\100km
-a kopci coś na czarno jak dasz buta ??
co do dźwięku zdejmij osłonę silnika i posłuchaj dokładnie bo w tamtej okolicy jest większość osprzętu "kręcącego się" i terkotać może wiele rzeczy
co do pompy to musiał byś cyknąć fotkę bo jeżeli naprawdę ktoś jakimś cudem wstawił pompę od innego silnika to nie dziwie się że zamulony i dużo pali
-
Metys80
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Kontakt:
Rocznik 1993, nic nie kopci, dymi normalnie, zapala normalnie wszystko git, tylko ten hałas jakby się sznurek wkręcił w rozrząd - okolice rozrządu, no i martwi mnie to spalanie..
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Witam wszystkich.
Niedawno kupiłem T4 rocznik '97 silnik 1.9TD, wersja krótka, manual. I od pewnego czasu mam dokładnie to samo co kolega wyżej opisał - kiedy silnik pracuje na biegu jałowym z okolicy rozrządu słychać dźwięk taki, jakby wsadzić kartę do gry w szprychy koła od roweru, po ruszeniu problem znika. Rozrząd niedawno wymieniony, ale wcześniej (już po wymianie) tego dźwięku nie było, zdjąłem też osłonę, pasek nie wygląda podejrzanie, na pozór wszystko normalnie chodzi, a jednak ten dźwięk brzmi jakby coś tam obcierało, dosyć specyficzny. Cóż to może być?
Nic na czarno nie kopci, generalnie jeździ jak należy, chociaż wydaje mi się troche mułowaty i spalanie też wydaje mi sie nieco wysokie - koło 10.5 l - jazda głównie po mieście, rzadko kiedy z obciążeniem a i deptam bardzo delikatnie. Nie za dużo aby?
Z góry dzięki z odpowiedź, pozdrawiam.
Niedawno kupiłem T4 rocznik '97 silnik 1.9TD, wersja krótka, manual. I od pewnego czasu mam dokładnie to samo co kolega wyżej opisał - kiedy silnik pracuje na biegu jałowym z okolicy rozrządu słychać dźwięk taki, jakby wsadzić kartę do gry w szprychy koła od roweru, po ruszeniu problem znika. Rozrząd niedawno wymieniony, ale wcześniej (już po wymianie) tego dźwięku nie było, zdjąłem też osłonę, pasek nie wygląda podejrzanie, na pozór wszystko normalnie chodzi, a jednak ten dźwięk brzmi jakby coś tam obcierało, dosyć specyficzny. Cóż to może być?
Nic na czarno nie kopci, generalnie jeździ jak należy, chociaż wydaje mi się troche mułowaty i spalanie też wydaje mi sie nieco wysokie - koło 10.5 l - jazda głównie po mieście, rzadko kiedy z obciążeniem a i deptam bardzo delikatnie. Nie za dużo aby?
Z góry dzięki z odpowiedź, pozdrawiam.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
A może to po prostu pompa podciśnieniowa? Na postoju naciśnij kilka razy hamulec. Jeśli po tym hałasy znacznie się zmniejszą /nie na długo, na to nie licz/, to będzie pompa.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Bo takie dzwonienie może być skutkiem luźnych osłon.Johnny pisze:W jakim celu?
Ale możliwe, że źle odczytuje ten dźwięk plastikowego kubka w szprychach <01> Najlepiej jakbyś jakiś film nakręcił i nam tu premierę zrobił <38>
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No niestety mogę zaoferować tylko nagranie audio: http://w772.wrzuta.pl/audio/62UllK6K5cm/praca_silnika - dosyć wiernie oddaje sedno rzeczy. Dodam że nic o osłonę nie obciera, nic sie nie wkręciło itd., a przynajmniej ja tam nic nie zauważyłem podejżanego.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Pod osłoną paska jest taki plastik na który zakłada się koło wału korbowego może to niedokręcone lub pasek o to trze u mnie jest to strasznie zmasakrowane
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ja miałem taki przypadek, tylko o wiele mocniej było słychać.
Otóż dolna osłona rozrządu od strony silnika była winna, gdy auto było fest nagrzane odkształcała się (ma taką część metalową) od temperatury i cyklicznie było słychać takie jakby piszczenie od tarcia. Na zimnym była cisza
Niestety używek brak, pozostał tylko serwis. Po założeniu nowej jak ręką odjął, niestety tania nie jest.
Pisze o 1.9TD
Otóż dolna osłona rozrządu od strony silnika była winna, gdy auto było fest nagrzane odkształcała się (ma taką część metalową) od temperatury i cyklicznie było słychać takie jakby piszczenie od tarcia. Na zimnym była cisza
Niestety używek brak, pozostał tylko serwis. Po założeniu nowej jak ręką odjął, niestety tania nie jest.
Pisze o 1.9TD
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dla potomnych: ocierało koło pompy wody o taki plastik który się za nim znajduje.