Gryzący dym i demontaż wtryskiwaczy/chłodnicy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
highland
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Gryzący dym i demontaż wtryskiwaczy/chłodnicy
Witam! Mam dwie sprawy
1) chciałem wyjąć wtryskiwacze ( 2.5TDI AXG z klimą także trochę ciasno) i mam pytanie jak się do tego zabrać? Po demontażu przodu próbowałem odchylić chłodnice na max do przodu (wyszło o jakieś 20stopni) ale to niewiele dało, nawet nie drgnął (choć szczerze mówiąc nie ma nawet jak ich porządnie złapać). Zapieczone są tak, że chyba pozostaje mi jedynie demontaż chłodnic. Dużo czasu na to schodzi, gdzie konkretnie są śruby? A może jednak da się je odchylić na bok? Gdzieś kiedyś widziałem fotkę z odchylonymi chłodnicami na lewą stronę ale chyba nie było klimy i nie wiem jaki był motor
2) wtryski chciałem wyciągnąć, gdyż pewnego dnia po odpaleniu zaczął szarpać jakby nie palił na wszystkie gary i dymić na szaro oraz zaczęły migać świece żarowe. Od razu wyłączyłem go i jak po chwili odpaliłem to było już ok. Po jakimś tygodniu zrobiło się to samo, z tym że zgaszenie i odpalenie nie pomogło:-( Przy tym jakby coś głośniej stukało po jednej stronie silnika i z rury wydobywa się taki ciemno-szary gryzący dym. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Pomyślałem, że zacznę od eliminacji wtryskiwaczy i stąd to moje pierwsze pytanie.
1) chciałem wyjąć wtryskiwacze ( 2.5TDI AXG z klimą także trochę ciasno) i mam pytanie jak się do tego zabrać? Po demontażu przodu próbowałem odchylić chłodnice na max do przodu (wyszło o jakieś 20stopni) ale to niewiele dało, nawet nie drgnął (choć szczerze mówiąc nie ma nawet jak ich porządnie złapać). Zapieczone są tak, że chyba pozostaje mi jedynie demontaż chłodnic. Dużo czasu na to schodzi, gdzie konkretnie są śruby? A może jednak da się je odchylić na bok? Gdzieś kiedyś widziałem fotkę z odchylonymi chłodnicami na lewą stronę ale chyba nie było klimy i nie wiem jaki był motor
2) wtryski chciałem wyciągnąć, gdyż pewnego dnia po odpaleniu zaczął szarpać jakby nie palił na wszystkie gary i dymić na szaro oraz zaczęły migać świece żarowe. Od razu wyłączyłem go i jak po chwili odpaliłem to było już ok. Po jakimś tygodniu zrobiło się to samo, z tym że zgaszenie i odpalenie nie pomogło:-( Przy tym jakby coś głośniej stukało po jednej stronie silnika i z rury wydobywa się taki ciemno-szary gryzący dym. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Pomyślałem, że zacznę od eliminacji wtryskiwaczy i stąd to moje pierwsze pytanie.
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Re: Gryzący dym i demontaż wtryskiwaczy/chłodnicy
Chłodnice wody musisz zdemontować,lampy+kierunki także,dopiero wtedy chłodnice klimy odchylisz na lewą stronę i masz dostęp do wtrysków ;)
Z gryzącym dymem mam podobny problem i walczę z tym już jakiś czas.
Na Twoim miejscu,to najpierw sprawdził bym ciśnienie na cylindrach,a potem kombinuj z wtryskami.
Ja ciśnienia nie sprawdziłem,wymieniłem końcówki wtrysków i kopci jak kopcił.
Kąt wtrysku ok,dawka paliwa ok,oleju nie bierze,zbiera się bdb.
Przyczyny szukam nadal.Podejrzewam że paliwa nie przepala na którymś z cylindrów,i dla tego tak kopci.
Przy najbliższej okazji sprawdzę ciśnienie.
Z gryzącym dymem mam podobny problem i walczę z tym już jakiś czas.
Na Twoim miejscu,to najpierw sprawdził bym ciśnienie na cylindrach,a potem kombinuj z wtryskami.
Ja ciśnienia nie sprawdziłem,wymieniłem końcówki wtrysków i kopci jak kopcił.
Kąt wtrysku ok,dawka paliwa ok,oleju nie bierze,zbiera się bdb.
Przyczyny szukam nadal.Podejrzewam że paliwa nie przepala na którymś z cylindrów,i dla tego tak kopci.
Przy najbliższej okazji sprawdzę ciśnienie.
-
highland
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
U mnie EGR ciągle pracuje. Co do tej awarii to mój z trudem reagował na pedał gazu, więc nie ma mowy o jakimkolwiek zbieraniu się. Kąta wtrysku i ciśnienia nie sprawdzałem, bo nie mam czym. Chciałem cokolwiek wyeliminować sam, nim zaprowadzę do mechanika (gdyby się okazały tylko wtryski to kasę dla mechanika można by przeznaczyć na jakiś fajny zestaw kluczy). Ale teraz coraz mniej w to wierzę. To stukanie to tak jak benzyniak niepracujący na jeden cylinder i te kłęby dymu. A może to jakiś czujnik lub lejący wtrysk wypalił dziurę w tłoku? Przypuszczałbym, że może rozrząd przeskoczył ale wtedy nie ustąpiłoby to po wyłączeniu silnika tak jak to było za pierwszym razem, zgadza się? Jeśli waszym zdaniem awaria wtrysków najmniej prawdopodobna to będę od razu będę gdzieś prowadził
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Zaślep EGR na próbe. Nic cię to nie bedzie kosztowało a wykluczysz jedną rzecz.
Dziura w tłoku jak by była to po odkręceniu korka wlewu oleju bedziesz to słyszał.
Dziura w tłoku jak by była to po odkręceniu korka wlewu oleju bedziesz to słyszał.
-
MisiekVW
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle Assistance
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
może poleciały hydrauliki i zawory się przycięły??? ściągnij pokrywę zaworów i zobacz czy wałek jest cały i hydrauliki w porządku.
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
highland,i jak doszedłeś co jest przyczyną gryzących spalin?
-
highland
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zapomniałem dać znać od razu po naprawie ale uważam,że lepiej późno niż wcale;-) Jakby ktoś kiedyś śledził wątek to w moim przypadku powodem gryzącego dymu i braku mocy była awaria pompy, która w ogóle nie dawała ciśnienia.słowik pisze:highland,i jak doszedłeś co jest przyczyną gryzących spalin?