2,4d nie odpala

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
requireddata
Nowy T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: t4
Kontakt:

2,4d nie odpala

Nieprzeczytany post autor: requireddata »

Witam. Jest to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość :)
Mam VW T4 z silnikiem diesla 2,4L
Problem jest z odpalaniem, paliwo jest, świece grzeją (niedawno były wymieniane na nowe wszystkie) a silnik nie chce zapalić.
Problem ten się pojawił kilka tygodni wstecz, przy odpalaniu zachowuje się tak jakby nie dostawał paliwa, które oczywiście dochodzi.
Czasami wystarczyło poruszać kablami i przekaźnikami przy bezpiecznikach i odpalał.
Dodam że przy kręceniu rozrusznikiem gdy nie ma ochoty nawet załapywać, kręci się bardzo szybko, natomiast zawsze gdy odpala, kręcił się wolniej, było czuć większe obciążenie.
Dzisiaj rano zapalił bez problemu, pojeździłem trochę po mieście, jak go gasiłem gdy poszedłem do sklepu to za chwilę odpalił bez żadnego problemu, problem jest raczej tylko z zimnym silnikiem.
Natomiast około 15 chciałem odpalić to już nie szło - psikałem plakiem w dolot i odpalałem - to na chwilę załapywał i gasł. Podpinałem też na krótko elektrozawór pompy - słychać kliknięcie, niestety można kręcić i kręcić silnikiem a nie odpali.
Jaka jest tego przyczyna?
matiuszvw
Nowy T4

11
Model:
Auto: atlantis
Kontakt:

Re: 2,4d nie odpala

Nieprzeczytany post autor: matiuszvw »

zapala Ci się świeca żarowa? jak tak to nie mam pomysłu co jest, jeśli się nie zapala to masz uszkodzony przekaźnik od świec i nie dostaje impulsu - miałem tak przy 2.5 102 KM.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

matiuszvw pisze:
zapala Ci się świeca żarowa? jak tak to nie mam pomysłu co jest
tylko, że w 2.4D świecenie sprężynki świec nie ma związku z tym czy świece grzeją w rzeczywistości, pełni ona funkcje informacyjną jak długo świece powinny się nagrzewać zanim uruchomisz silnik
marcel
Stały bywalec

12
Tematy: 24
Model:
Auto: MULTIVAN
Opis: Jak się nie spocisz, to się nie nauczysz...
podziekowal za post: 31 razy
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: marcel »

to kilka dziwnych -różnych objawów.

skoro ruszałeś bezpiecznikami i przekażnikami i zapalał - trzeba by przejrzeć przekaźniki - może Ci 102 nie łączy a może styki zaśniedziałe?

Skoro sie zachowuje jakby nie dostawał paliwa - może filtr? Ja założyłem u siebie zaworek zwrotny na dopływie paliwa - tak że się nie ma możliwości cofnać i zawsze ssie od razu.

Jesli kreci bardzo szybko przy próbie odpalenia - może rozrusznik szlag trafił - u mnie kręcił kręcił i tak właśnie raz załapywał - raz nie.
Aż w końcu zrobił bźźźźźźźźźźźź i kaput.
No i założyłem nowy - jeszcze kluczyka nie włoże a on już zapala. :)
requireddata
Nowy T4

12
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: requireddata »

Świece wszystkie grzeją także przekaźniki sprawne poza tym wyjmowałem ten przekaźnik 102 i go rozbierałem i dobrze działa, napięcie jest na świecach takie jak na akumulatorze po włączeniu zapłonu przez jakieś 15-20s bo tyle się świece grzeją i przekaźnik się rozłącza.
Próbowałem też omijać filtr paliwa i pociągnąć paliwo z kanisterka, od razu zaciągnęło paliwo ale nic się nie odezwał a paliwo przez wtryski podaje bo rozkręcałem i kręciłem.
W czwartek go ciągle próbowałem odpalać i już ruszanie kablami nic nie dawało to zostawiłem, podchodzę w piątek, zapalił na dotyk... jaka jest tego przyczyna?
Elektrozawór też sprawny bo podpinałem go na krótko i cyka, napięcie jest od razu po włączeniu zapłonu, bezpiecznik nr 15 jest sprawny jak i cała reszta.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Bezpiecznik świec żarowych cały?
marcel
Stały bywalec

12
Tematy: 24
Model:
Auto: MULTIVAN
Opis: Jak się nie spocisz, to się nie nauczysz...
podziekowal za post: 31 razy
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: marcel »

musisz jeździć tylko w piątki :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”