Kopcąca benzynka
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Doka
- Kontakt:
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: MULTIVAN Proiektzwo
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Kopcąca benzynka
Założyłem czujnik od multipli 1,6 16V. produkt Magneti Marelli 100kPa. Auto chodzi do pewnego momentu. Na VCDS w 9 bloku pomiarowym gdzie jest temp. płynu, obroty, napięcie sondy i czas wtrysku, przy ostrzejszym jechaniu (każdy bieg do końca) wskazanie sondy spada do wartości 0 (czyli brak paliwa), a czas wtrysku rośnie do 15 ms i zaczyna się kopcenie na czarno i zalewanie silnika. Nie działo się tak podczas jazdy do 3500 obr. Po przekroczeniu obrotów zaraz sonda spada i zalewa.
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Nie chodzi że nie widzi tylko czas wtrysku rośnie bardzo ostro, a sonda działa odwrotnie do zasady działania. Teoretycznie jak przepustnica otwarta, podciśnienie bliskie zera i czas wtrysku maks długi to lambda powinna być po stronie bogatej. W moim przypadku to w tych warunkach sonda schodzi do wartości ubogiej, a silnik się zalewa. Podejrzewam że jednak sterownik ma jeszcze jakąś wadę. Jutro się przejadę innym na podłączonym VCDS i porównam zachowanie parametrów
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Zgadzam się z tobą, tylko sygnał nie jest brany pod uwagę przez sterownik ale parametry się z niej sczytują, tzn wartość jest wskazana czy to mierzysz miernikiem czy to na ekranie diagnoskopu. Przy OL sonda na mierniku będzie pływać tylko z większą częstotliwością.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Nie powinna pływać tylko wskazywać bogato bo w tedy silnik pracuje na bogatej mieszance w celu dolania aby nic się nie stopiło, przy czym kopcenia nie powinno być
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Sonda lambda zawsze jak jest sprawna oscyluje, jest to spowodowane warunkami fizycznymi panującymi w układzie regulacji. Zmienia się tylko częstotliwość zmian (oscylacji) w sterowniku jest układ przeliczający na wartość lambda. Zaskakujące jest że czas wtrysku idzie do góry (otwarty na maksa), a sonda ucieka do zera (bez paliwa). Wczoraj jeszcze zauważyłem wypadanie zapłonu podczas przyśpieszania, Na VCDS wartości były książkowe, całe wysokie sprawdzone.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak dolejesz silnik to sonda będzie stać na bogato i nie będzie falować, no może troszeczkę ale to minimalnie
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Jeszcze wyszła nowa sprawa. Jest różnica we wskazaniu obrotów przez sterownik na VCDS i obrotomierz. Różnica jest gdzieś 500 do 800 obr. Moje podejrzenia padają na sterownik. Na puszce nie ma opisów, ale soft, bebechy mogą być od 2.0. Poza tym podczas przekroczenia 5000 obr. na benzynie odcina zapłon i nie pozwala rozpędzić silnika, na gazie idzie nie wiem do ilu bo po 7500 odpuściłem jazdę.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Konkretą masz ta benzynke,albo obrotek rzeczywiscie Ci nieco zawyzana gazie idzie nie wiem do ilu bo po 7500 odpuściłem jazdę
W moim pazdzierzu przy 5200 zaczyna sie czerwone a przy 6000 konczy obrotomierz <płacz>
Ale juz w okolicach 5000obr/min widze trzonki zaworow pukajace od wewnatrz w maske
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Mam założony licznik z niebieskim podświetleniem od golfa. Obroty kończą się za 7000 obr. Różnicę zauważyłem dopiero na vcds. Zdziwiony wyjąłem licznik i podłączyłem go do passata wraz z vcds wskazania się zgadzały. Jutro wezmę oscyloskop z pracy i zmierzę. Co do silnika to ma jeszcze ikre. Czy może ktoś ćwiczył kombinowanie z przekładaniem sterownika od AAC do AAF?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sprawa całkiem normalna co do obrotów, musisz go przekodować bo jest od silnika 4cyl a ty masz 5cyl, a co do gazu to też normalne bo masz zwykła instalację i na niej nie będzie odcięcia , bo sterownik odcina paliwo a nie zapłon
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Przekodowanie było by bez problemu, lecz ten sterownik jest zbyt tępy do przekodowania. Wogóle nie podświetla się okienko kodowania.
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Licznik jak przekodowałem na 4 cylindry to wskazania były OK. Teraz już chyba pewne że sterownik jest na 4 garnki. Inne sterowniki się koduje, ale ten model to jest z epoki kamienia.
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No i to już pewne sterownik jest do AAC. Stąd wychodzi problem z zalewaniem silnika w pewnych warunkach, wypadanie zapłonów czego skutkiem są strzały w filter powietrza. Czyli wnioskując Od biedy sterownik od AAC można założyć do AAF ale to nie daje pełnego komfortu (silnik pracuje, daje się jeździć ale są pewne nie dopasowania) . Podczas podłączenia VCDS od początku był podpisany sterownik numerem 044 906 022 h, lecz ja ślepok nie dojrzałem tego, a powinien być 023 906 022 e. Jednymi słowy problem znaleziony i da się rozwiązać przez montaż właściwego sterownika.
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Zamieniłem sterownik od jednego gościa na próbę i to dopiero była frajda z jazdy. Zero szarpania czy zalewania silnika, na gazie też pracował zgrabniej. Teraz pozostaje tylko kupić właściwy i się cieszyć.