Zasłanianie chłodnicy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
tomek
- Forumowicz T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Zasłanianie chłodnicy
Co sądzicie o zasłanianiu chłodnicy ? Kiedyś było w modzie . Wiem ze są dogrzewacze , ale nie wszyscy maja :oops: ( sprawne )
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Re: Zasłanianie chłodnicy
Nie kazdy egzemplarz ma te żaluzje ;), więc przyslonięcie częsci chłodnicy nie zaszkodzi....Probe041 pisze:Po to są żaluzje na wentylatorach aby nic nie zasłaniać
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
...ale po co auto ma termostat ?
...zeby chodzic na malym obiegu poki jest zimne?
...skoro poki jest zimne plyn nie przeplywa przez chlodnice to poco ja zaslaniac?
Tak sobie tylko dumam, moze ktos mi to lepiej wytlumaczy.
...skoro poki jest zimne plyn nie przeplywa przez chlodnice to poco ja zaslaniac?
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
I tu masz 100% racji, nie trzeba dumać.dariuspolo pisze:...ale po co auto ma termostat ?
A jak nie grzeje albo słabo grzeje to termostat do wymiany albo nagrzewnica.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
TDI ma wysoką sprawność i bez obciążenia wydziela niewiele ciepła. Żaluzje są po to aby rozgrzany silnik (termostat otwarty) jak najwolniej oddawał ciepło przy małym obciążeniu.
-
gart85
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter long
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Akurat 2.5tdi bardzo szybko sie ogrzewa i nawet na wlaczanej dmuchawie na biegu jalowym trzyma temperature.
W moim audi 1.9tdi w zime w miescie silnik jest ciagle niedogrzany w korkach temp potrafi spac do 70 stopni
W moim audi 1.9tdi w zime w miescie silnik jest ciagle niedogrzany w korkach temp potrafi spac do 70 stopni
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Audi również dobrze grzeje,tam tez bedzie winny termostat <38>gart85 pisze:Akurat 2.5tdi bardzo szybko sie ogrzewa i nawet na wlaczanej dmuchawie na biegu jalowym trzyma temperature.
Co do ogrzewania i kartonów to na pewno osłona pod silnik pomoże dogrzać silnik gdyż zimne powietrze nie owiewa misy która tez "dobrze" oddaje ciepło oleju a co za tym idzie cieczy chłodzącej
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Na pewno się szybko grzeje i trzyma temperaturę na wolnych w zimie, ale jak masz dogrzewacz bo bez niego zapomnijgart85 pisze:Akurat 2.5tdi bardzo szybko sie ogrzewa i nawet na wlaczanej dmuchawie na biegu jalowym trzyma temperature.
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Nie tylko tdi ma problemy z osiągnięciem temperatury. Zasłaniam również chłodnicę prawie w 100%.Termostat sprawny ale przy włączonej nagrzewnicy na" 2" silnik osiąga temp ok 60 st.Zasłoniłem więc chłodnicę i temp. jest ok. Pewnie chłodzenie z zewnątrz przekracza możliwości silnika. Zaluzje mam sprawne.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
W td przy dużych mrozach po 1-2km bez ogrzewania miałem zagrzany silnik do 90*C więc nie chce mi się wierzyć, że wszystko u Ciebie ok :-)
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- Kontakt:
kiedyś zasłoniłem chłodnice w zimę przy jakieś było -17 i na mieście było ok temperaturę trzymał elegancko
ale ruszyłem w trasę po 30-35km ugotowałem układ na szczęście wyje..butało odpowietrznikiem
więc proponował bym zasłanianie w połowie chłodnicy i będzie ok
u mnie jest tylko jedna żaluzja od strony króćców
ale ruszyłem w trasę po 30-35km ugotowałem układ na szczęście wyje..butało odpowietrznikiem
więc proponował bym zasłanianie w połowie chłodnicy i będzie ok
u mnie jest tylko jedna żaluzja od strony króćców
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
W td a to jest inny silnik i mocy brak więc było obciążenie, a i tak mi się nie chce wierzyć że miałeś 90stopniProbe041 pisze:W td przy dużych mrozach po 1-2km bez ogrzewania miałem zagrzany silnik do 90*C więc nie chce mi się wierzyć, że wszystko u Ciebie ok :-)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
No jak zasloniles całą to nie dziw się takiego skutku :Dszczepek76 pisze:kiedyś zasłoniłem chłodnice w zimę przy jakieś było -17 i na mieście było ok temperaturę trzymał elegancko
Ja zasłaniałem chłodnice jak zaluzji nie miałem , podczas jazdy z wlączona nagrzewnicą głownie w trasie odrazu temp silnika spadała , po załozeniu zaluzji trzyma caly czas wlasciwą temp.
Bez zamontowanych zaluzji nie było szans aby nie zaslaniać chłodnicy.
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- Kontakt:
No jak zasloniles całą to nie dziw się takiego skutkuSterciu pisze:szczepek76 pisze:kiedyś zasłoniłem chłodnice w zimę przy jakieś było -17 i na mieście było ok temperaturę trzymał elegancko
wiadomo polak mądry po szkodzie jak się nie dotkniesz to się nie poparzysz
teraz mam TDI i bez webasto bida poniżej -5
-
MarKris
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
2,5tdi bez żaluzji w zimie jest często niedogrzany , dlatego zasłonięcie chłodnicy nie jest złym pomysłem , jak ma żaluzje to powinno być dużo lepiej. Niestety t4 w zależności od kraju w którym został wprowadzony na rynek może posiadać lub nie posiadać żaluzji fabrycznie zamontowanych. Im cieplejszy klimat tym większe prawdopodobieństwo że ich nie ma. Dogrzewacz owszem załatwia sprawę też , ale już same żaluzje dużo dają. Także jak ktoś nie ma żaluzji to może pół chłodnicy śmiało przysłonić , tylko nie całą a pół. Kolega Rafflex pokazał link do tematu gdzie ma zasłoniętą chłodnicę , większość t4 wprowadzonych na rynek w holandi i sprowadzonych do polski nie posiada fabrycznie żaluzji z racji lżejszego klimatu tam panującego.
-
tobiwro
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Auto: VW T4, NISSAN NOTE
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Widzę temat na czasie, u mnie na razie nie źle trzyma temperaturę w tdi (D3WZ sprawny), a chwilowo jeżdżę ze zdjętymi wentylatorami więc zobaczymy jak będzie zimniej. Na razie zauważyłem tylko że po nagrzaniu do 90*C i na postoju przy włączonych nagrzewnicach przód i tył na maxa dość szybko spadła temperatura do 60*C.
-
Panter
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: Transporter '94
- Opis: Jazda kulturalna to sztuka
- Kontakt:
Ważny jest też jeszcze termistor sterujący żaluzjami. U mnie w maju spalił się jeden wentylator (nromalnie dym szedł spod maski). Ceno termistora mnie rozwaliła i teraz na lato zakładam blaszkę rozsuwającą na stałe regulatory żaluzji.
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: T4 Multivan Syncro
- Opis: rocznik 1995
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Ja mam 2.4D i przestałem już walczyć z niedogrzanym silnikiem (nie mam żaluzji). Od 2 lat wkładam przed chłodnicą 2 kawałki tektury jedna za drugą, można je potem rozsuwać do smaku śrubokrętem, tak jak szyby w kredensie.
Bez tego na silnik wpada taka dawka zimnego powietrza, że ciągle jeździ się z za niską temperaturą.
Termostat mam sprawny. bo sprawdzałem go termometrem (otwiera się przy 87'C) Oryginalny termostat ma też małą dziurkę (ok.1mm), którą przy zamknięciu też przepływa gorący płyn, tak więc mały obwód chłodzenia nie jest całkowicie szczelny.
Podyktowane to jest chyba troską, aby zrównoważyć różnicę temperatur po otwarciu termostatu.
Mój egzemplarz ma też dodatkową nagrzewnicę pod spodem i ona jest otwierana jednym suwakiem razem z nagrzewnicą przednią, co jeszcze dodatkowo wydłuża czas nagrzania silnika.
Bez tego na silnik wpada taka dawka zimnego powietrza, że ciągle jeździ się z za niską temperaturą.
Termostat mam sprawny. bo sprawdzałem go termometrem (otwiera się przy 87'C) Oryginalny termostat ma też małą dziurkę (ok.1mm), którą przy zamknięciu też przepływa gorący płyn, tak więc mały obwód chłodzenia nie jest całkowicie szczelny.
Podyktowane to jest chyba troską, aby zrównoważyć różnicę temperatur po otwarciu termostatu.
Mój egzemplarz ma też dodatkową nagrzewnicę pod spodem i ona jest otwierana jednym suwakiem razem z nagrzewnicą przednią, co jeszcze dodatkowo wydłuża czas nagrzania silnika.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Auto: MK1
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Czy ACV powinien mieć żaluzje, czy to zależało od rynku pierwotnego?
Ma ktoś z Was rozwiązanie firmy HEKO? Cena: 80-90zł, dedykowane do modelu.
Podpatrzyłem u kolegi z Wawy, z granatowej Caravelki - mówił, że jest bardzo zadowolony.
link:
http://jkstyl.pl/oslony-zimowe-heko/751 ... imowa.html
Mnie interesuje rozwiązanie do starego grilla - krótkiego przodu:
Ma ktoś z Was rozwiązanie firmy HEKO? Cena: 80-90zł, dedykowane do modelu.
Podpatrzyłem u kolegi z Wawy, z granatowej Caravelki - mówił, że jest bardzo zadowolony.
link:
http://jkstyl.pl/oslony-zimowe-heko/751 ... imowa.html
Mnie interesuje rozwiązanie do starego grilla - krótkiego przodu:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
U mnie ACV nie ma oryginalnie żaluzji.
Ja juz nie pamiętam czy mam zasłoniętą w połowie chłodnice czy nie ale do 10km spokojnej jazdy osiągam 90'C. Mowa o innym silniku AXG.
Ja juz nie pamiętam czy mam zasłoniętą w połowie chłodnice czy nie ale do 10km spokojnej jazdy osiągam 90'C. Mowa o innym silniku AXG.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Mieliśmy taka osłonę dwa lata temu w T4 którym brat awaryjnie paczki woził. To była chyba ostatnia zimna z dwucyfrowymi mrozami przez całą dobę i to była jedyna opcja żeby auto dało się nagrzać przy ciągłych postojach i krótkich przejazdach.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Auto: MK1
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Posiada ktoś dane w jakiej temperaturze termostaty chłodnicy otwierają się? --> Połowa ogłoszeń na allegro ma otwarte, a połowa zamknięte te żaluzje...