Wymiana końcówek wtryskiwaczy T4 ACV
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
deeamon
- Forumowicz T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: T4 Long
- Kontakt:
Wymiana końcówek wtryskiwaczy T4 ACV
Witam,
w moim T4 2.5 TDI przyszedł czas na wymianę wtrysków. Po sprawdzeniu w profesjonalnej firmie na maszynie okazało się że do niczego one się już praktycznie nie nadają. Jedyne co to leją paliwo i to bardzo mizernie. Nowe wtryskiwacze to dość spory koszt. Dlatego chciałbym zakupić nowe końcówki i oddać do serwisu na ustawienie.
Na allegro znalazłem końcówki "216'stki" o numerach BSLA 150 P 764 BOSCH 0433175176 i pisze że są one przeznaczone do silników o symbolach AFN, AVG, ASV, AGR, AHU, ALH, AHH, AHF, ALH.
Drugie jakie znalazłem to też "216'stki" firmy seven diesel ale pisze że do silnika AHY.
Mój silnik to ACV i nie wiem czy będę mógł bez problemów zmienić na któreś z w/w końcówek. Oraz czy po zmianie na końcówki z większymi otworami nie zwiększy się dymienie bez zmiany programu w ecu?
Końcówki boscha przeznaczone do ACV kosztują po 200zł sztuka plus ustawienie. Więc troszkę sporo. Jeżeli ktoś wie gdzie można dostać taniej takie końcówki proszę o jakieś info.
Pozdrawiam.
w moim T4 2.5 TDI przyszedł czas na wymianę wtrysków. Po sprawdzeniu w profesjonalnej firmie na maszynie okazało się że do niczego one się już praktycznie nie nadają. Jedyne co to leją paliwo i to bardzo mizernie. Nowe wtryskiwacze to dość spory koszt. Dlatego chciałbym zakupić nowe końcówki i oddać do serwisu na ustawienie.
Na allegro znalazłem końcówki "216'stki" o numerach BSLA 150 P 764 BOSCH 0433175176 i pisze że są one przeznaczone do silników o symbolach AFN, AVG, ASV, AGR, AHU, ALH, AHH, AHF, ALH.
Drugie jakie znalazłem to też "216'stki" firmy seven diesel ale pisze że do silnika AHY.
Mój silnik to ACV i nie wiem czy będę mógł bez problemów zmienić na któreś z w/w końcówek. Oraz czy po zmianie na końcówki z większymi otworami nie zwiększy się dymienie bez zmiany programu w ecu?
Końcówki boscha przeznaczone do ACV kosztują po 200zł sztuka plus ustawienie. Więc troszkę sporo. Jeżeli ktoś wie gdzie można dostać taniej takie końcówki proszę o jakieś info.
Pozdrawiam.
-
deeamon
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Auto: T4 Long
- Kontakt:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana końcówek wtryskiwaczy T4 ACV
znalazłem coś takiego:
http://sklep.gazparts.pl/towar-2184-roz ... _9tdi.html
kierowałem się numerem katalogowym boscha - 2437010059, ale nie mam pojęcia co to za firma FIRAD i jaką ma jakość
w tym samym sklepie oryginał bosch:
http://sklep.gazparts.pl/towar-2189-roz ... _9tdi.html
http://sklep.gazparts.pl/towar-2184-roz ... _9tdi.html
kierowałem się numerem katalogowym boscha - 2437010059, ale nie mam pojęcia co to za firma FIRAD i jaką ma jakość
w tym samym sklepie oryginał bosch:
http://sklep.gazparts.pl/towar-2189-roz ... _9tdi.html
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
deeamon nie rób na byle jakich końcówka i byle gdzie, wtryski w TDI są dwusprężynowe (dwuciśnieniowe) i mało kto ma na czym właściwie ustawić takie wtryski, ja robiłem u cowboy-a z forum.vwgolf.pl gość doradzi jakie końcówki tam zarzucić.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
FIRAD to włoszczyzna ale podobno są ok.Kenobi pisze:ale nie mam pojęcia co to za firma FIRAD i jaką ma jakość
-
darkob
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Witajcie,czy Ktoś z Was ma założone w T4 ACV końcówki "216" ?czy wzroslo spalanie ,moc? czy lepiej wymienić na seryjne?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Po wymianie końcówek na większe od nowa należy regulować dawki na pompie, a najlepiej od razu program
-
darkob
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie zależy mi na zwiększeniu mocy .Ze wzgledu na spory przebieg chce wymienić same końcówki,bo mam duże wątpliwości co do używanych wtryskiwaczy z allegro.Prgramu nie zamierzam zmieniać i nie zawsze jest taka potrzeba po zmianie na troche bardziej wydajne.Np.w poprzedniej T4 założyłem od ASV i musiałem tylko troche zmienić kąt wtrysku i lekko dawke ale silnik troche bardziej twardo pracował.Jeden z forumowiczów pisał ,że założył 216 w LT ale nie ma z nim kontaktu.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Podłącze się do tematu wtrysków ACV ;)
Zaczęły mi ciec. Wtryski obecne są oznaczone jako 190 barów mam drugi komplet też z ACV ale już 220/300 barów pytanie czy można je zamienić ??
Zaczęły mi ciec. Wtryski obecne są oznaczone jako 190 barów mam drugi komplet też z ACV ale już 220/300 barów pytanie czy można je zamienić ??
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Rozumiem, że pompa się nie zmienia ?? Czyli że nie było różnic na pompie.
-
darkob
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W moim po zmianie na ASV (220bar) bardziej twardo pracował , troche zmieniła sie dawka i kąt wtrysku ale to może troche zależeć od stanu starych i nowych wtryskiwaczy. Czy w T4 ACV wtryski 220/300 zaczeli montować od pewnego rocznika w góre czy może tylko wersji automat ?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Wzrośnie szczególnie dół i oczywiście spalanie też, no i do poprawy początek wtrysku będzie, jeżeli nie masz zamiaru dłubać programu, to lepiej zakładać seryjne.Jeździłem chwile AFN-em na 216-kach i tak było i wróciłem do seryjnych.darkob pisze:Witajcie,czy Ktoś z Was ma założone w T4 ACV końcówki "216" ?czy wzroslo spalanie ,moc? czy lepiej wymienić na seryjne?
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Założyłem wtrysk 220 i pompa go nie otwiera. Ponawiam pytanie czy wraz ze zmianą wtrysków ze 190 bar na 220 zmieniona została również pompa ??
Wtrysk ruszył ale nie do końca tak jak powinien
Wtrysk ruszył ale nie do końca tak jak powinien
Ostatnio zmieniony 25 sty 2012, 16:06 przez BEN, łącznie zmieniany 2 razy.
-
darkob
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jak to sprawdziłeś,że go nie otwiera?pisałem wyżej ,że bez zmiany pompy będzie jeździł na 190 i 220.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Założyłem by sprawdzić 220/300 i kopci, no przykapca bo chcę być pewien że to jest zamienne więc pytanie:
Czy wraz z wprowadzeniem wtrysków do ACV 220 zamiast 190 zmieniono coś w pompie??
Czy wraz z wprowadzeniem wtrysków do ACV 220 zamiast 190 zmieniono coś w pompie??
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
opierając się na katalogach wtryskiwaczy Boscha i paru wzmiankach z netu wychodzi, że od modelu rocznikowego 2001 już do wszystkich ACV szły 220darkob pisze:Czy w T4 ACV wtryski 220/300 zaczeli montować od pewnego rocznika w góre czy może tylko wersji automat ?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pompa jest ta sama, czeka cię teraz regulacja pompy po zmianie wtrysków, dawki i kąta wtrysku inaczej tego nie ogarniesz
-
hdi
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Potrzebuję wymienić końcówki w swoim t4
czy te z tej aukcji będą pasować: http://allegro.pl/rozpylacz-koncowka-wt ... 12374.html
Sprzedawca twierdzi że będą pasować, moje autko jest z lipca 97 acv 102km
czy te z tej aukcji będą pasować: http://allegro.pl/rozpylacz-koncowka-wt ... 12374.html
Sprzedawca twierdzi że będą pasować, moje autko jest z lipca 97 acv 102km
-
rotor
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Jeśli pompa jest sprawna to na 220 bar będzie pracował poprawnie.
A co do wtrysków 216 do seryjnej 102 to jest to bezsensowna zamiana, (nic nie poprawisz a wręcz pogorszysz, wieksze dymienie, które musisz korygować programem, natomiast spalanie może spaść ale nie wiele).
Końcówki do seryjnej 102 są tańsze niż 216 które były montowane do 2.5 tdi 150km.
Zadzwoń lub napisz mi maila to podam ci koszty wymiany końcówek na nowe z boscha.
potrzebuje rocznik samochodu i oznaczenie silnika.
A co do wtrysków 216 do seryjnej 102 to jest to bezsensowna zamiana, (nic nie poprawisz a wręcz pogorszysz, wieksze dymienie, które musisz korygować programem, natomiast spalanie może spaść ale nie wiele).
Końcówki do seryjnej 102 są tańsze niż 216 które były montowane do 2.5 tdi 150km.
Zadzwoń lub napisz mi maila to podam ci koszty wymiany końcówek na nowe z boscha.
potrzebuje rocznik samochodu i oznaczenie silnika.
-
barti87
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Auto: VW
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
W moim AXG (150KM) wymyśliłem .. sobie że dam pompę do sprawdzenia, a czymś trzeba jeździć więc na chwile wsadziłem pompę od ACV (102) i nic się nie zmieniło, koni nie ubyło przynajmniej tego nie odczułem więc chyba mit obalony piszę jakby ktoś miał jakieś wątpliwości i co to wtrysków 220/300 od pewnego roku chyba 2001 były pakowane do acv
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pisałem już parę razy pompa ta samabarti87 pisze:W moim AXG (150KM) wymyśliłem .. sobie że dam pompę do sprawdzenia, a czymś trzeba jeździć więc na chwile wsadziłem pompę od ACV (102) i nic się nie zmieniło, koni nie ubyło przynajmniej tego nie odczułem więc chyba mit obalony piszę jakby ktoś miał jakieś wątpliwości i co to wtrysków 220/300 od pewnego roku chyba 2001 były pakowane do acv
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Co mają ciśnienia otwarcia do wielkości końcówek wtryskiwaczy? Wyższe ciśnienia otwarcia, czyli te 220/300 bar mają auta z euro3 i tyle tajemnicy. A czy są to 216 to szczerze wątpię.
-
byry007
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Kontakt:
Witam mam ACV z 2001 roku automat nie jest to demon osiągów ale ma juz 500.000km na blacie i by trzeba było wtryski zregenerować , dzwoniłem do firmy która regeneruje to gosciu mi powiedział że po numerze VIN w serwisie powiedzą jakie są wsadzone wtryski numer ale tez nastraszył mnie że miał niedawno przypadek ze LT regenerował je i był problem z ustawieniem ciśnienia i po tygodniu koszt wyszedł 1700zł pocieszył mnie , jak to wygląda wymiana samych końcówek kiedy je mozna wymieniać a kiedy trzeba regenerować ??lub czy szukać jakis używek tylko gdzie , nie bede robił programu tylko chce żeby auto nie dymiło i mam problem z zapalaniem po nocy .Pozdrawiam
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli wsadzisz końcówki bosch to nie ma problemu z regulacją, a jakie są końcówki to po rozebraniu wtrysków gość się dowie
-
barti87
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Auto: VW
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
mam zamiar odnowić moje wtryski w AXG bo mi autko troszku przykapca na ten czas wsadziłem od ACV i jest super tyle że autko straciło moc .. ale do rzeczy chciałem podpytać bardziej zorientowanych w tym temacie . Wiadomo że chciało by się jak najtaniej i chciałbym zaryzykować i myślę o kupnie końcówek http://allegro.pl/rozpylacz-koncowka-wt ... 75040.html ktoś z was może montował coś takiego ? Cena jest atrakcyjna a i opinie tak na szybko czytałem na innych forach i okazywałoby się że nikt nic złęgo o nich nie pisze ..
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Ostatnio robiłem u siebie w AFNie zmianę końcówek na 0.216, wysłałem wtrychy dla człowieka, zmienił na WZMy (polskie końcówki, ludzie chwalą), poustawiał ciśnienia otwarcia 190/340 (na moją prośbę) z wydrukiem, całość wyszła niecałe 6 stówek nie licząc kosztów wysyłki.
Podsumowując jestem zadowolony, korekcje ładne, auto jedzie fajnie a jeszcze jest na serynjej mapie ale już nie długo <tak1>
Podsumowując jestem zadowolony, korekcje ładne, auto jedzie fajnie a jeszcze jest na serynjej mapie ale już nie długo <tak1>