myto.cz czy winieta na auto z przyczepą ??

Transport, budowlanka, foodtrucki, serwis mobilny – jak T4 sprawdza się w pracy.
ODPOWIEDZ
Sterciu
Ekspert T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

myto.cz czy winieta na auto z przyczepą ??

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Mam pytanie , może ktos z Was bywa w Czechach lub byl ostatnio z przyczepą , czy nadal jest tak ze za pojazd do 3,5 tony niezaleznie od wagi przyczepy w czechach wykupuje się tylko winietę na szybę ?? czy obowiązuje juz elektorniczny pobor opłat myto.cz za taki zespół pojazdów ??

Orientuje się ktoś może , wiem ze kiedys byla winieta do 3,5t niezleznie od wagi ciagnietej przyczepy ale w miedzy czasie wprowadzili myto.cz i teraz nie mam pojecia jak to wygląda a muszę jutro z lawetą do czech skoczyc za Pragę i teraz zglupialem bo nie wiem czy brac winiete czy trzeba szukac gdzies urządzenia do czeskiej wersji viatoll`a....
tysszek
Aktywny T4

12
Tematy: 7
Model:
Auto: t4 Multivan
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Re: myto.cz czy winieta na auto z przyczepą ??

Nieprzeczytany post autor: tysszek »

Na osobowe jest winieta do kupienia na każdym cpn co do przyczepy nie wiem. Ja jestem w Czechach codziennie ;)
Zapytam się zaraz jakiegoś Czecha jak będzie ogarnięty. Jak coś się dowiem dam znać
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

to akurat wiem gdzie winiete mozna kupic , tylko wlasnie chodzi o to czy musze starac sie o ichniejszy viabox do tego myto.cz czy wystarczy winietka zwykła na auto osobowe bo z tego co kiedys bylo to wystarczyla winietka na auto osobowe bez względu na masę przyeczpy... Nie wiem czy cos w tej kwestii sie zmieniło bo w między czasie wprowadzili myto.cz... auto oczywiscie z dmc 2700kg czyli ponizej 3,5T + laweta...

Znalazlem taka strone , w/g niej jadac z laweta wystarczy winietka... tylko jeszcze fajnie byłoby jezeli by ktos to potwierdził....
http://www.motorway.cz/stickers

na myto.cz jezeli chce obliczyc koszt przejazdu danym odcinkiem to moge wybrac tylko opcje samochód cięzarowy lub autobus... nie ma osobowego+przyczepa...
http://188.65.73.179/tc/
http://www.mytocz.eu/pl/index.html
tysszek
Aktywny T4

12
Tematy: 7
Model:
Auto: t4 Multivan
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tysszek »

Powiedział mi że winieta. Głowy obciąć sobie nie da. A gdzie przekraczasz granice?
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Juz teraz tez wiem i to na 100% ze winieta bo wlasnie wrocilem przed chwilą z wyjazdu ;). Czyli nic się nie zmienilo , w Czechach nie liczy się masa dopuszczalna zespolu tylko pojazdu ciągnącego. Zrobilismy 680km po czechach z winietą i nie bylo zadnych problemow ale tez i zadnej kontroli nie mielismy u naszych sąsiadów... oczywiście tradycyjnie w pl równiez ;).

Pytalismy w punkcie gdzie wydają myto.cz w czechach i dali nam winiete na nasz zepół pojazdow pokazany przez okno ;).

A granice przekraczalem w Kudowie Słone bo jak dla mnie najblizej...

Nic tez się na obwodnicy Pragi nie zmieniło... korki jak byly tak są... na zjezdzie na Plzeń stalismy chyba z 47 minut w godzinach szczytu, w drodze powrotnej ten sam wezeł w 3 minuty...
MooNeR
Forumowicz T4

12
Tematy: 14
Model:
Auto: T4 syncro
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 15 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MooNeR »

Sterciu pisze:
Nic tez się na obwodnicy Pragi nie zmieniło... korki jak byly tak są... na zjezdzie na Plzeń stalismy chyba z 47 minut w godzinach szczytu, w drodze powrotnej ten sam wezeł w 3 minuty...

A to ciekawe. Jeżdżę tam (za pilzno) co drugi tydzień prawie i zazwyczaj korus zaczynał się zaraz za zjazdem ;)
Następny raz w środę..
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Wsumie ja troche zawalilem jak przejechalem przez most nad Wełtawą bo zjechałem na trasę wzdłuż Wełtany na czwórkę i pozniej dopiero wbilem się ponownie na R1 , zamiast zjechac na 600 to po przejechaniu tunelu Lokchov na R1 zaraz zaczął się korek i ciagnąl sie do zjazdu na Plzeń. Zakorokowane były dwa pasy praktycznie od tunelu do samego zjazdu bo wiekszośc cwaniakow się wciskała przez samym zjazdem powodując totalny zator na trzech pasach ruchu... Ale co spowodowało korek , oczywiście remont na D5 zaraz po wjezdzie na nią i zwęzeniu z trzech pasow do jednego... Ale nawet jak kiedys co dwa tygodnie jezdziłem obwodnica pragi to zawsze , ale to zawsze gdzies ona zabita była tak ze trzeba bylo swoje odstac , tam pamietam to wieczne remonty są... Ja jechalem do Prestice (czy jak się to tam pisze).

Edit
Kolega mi podopiada teraz z ktorym jechalem ze mielismy łącznie 4 zatory gdzie stracilismy łącznie z 1,5 godziny w obrębie samej pragi...
De'D
Aktywny T4

14
Tematy: 9
Model:
Auto: Caravelle AT
Opis: bigger is better
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: De'D »

zaraz sie okaże ze spoty u Pepitków robić będziemy, bo ja co wtorek w Mladzie Boleslav z towarem.
Oczywiście sprytnie omijam winietowe ustrojstwo zwiedzając lokalne landówki bo drapanie się po 'scianie' do Liberca mija się z celem aby przejechać 30 km autostradą. <szok>

Warto zauważyć wyjątek dla podróżujących z przyczepą przez czechy omijających drogi płatne, ze zestaw zawsze obowiązuje opłata nawet na niepłatnych odcinkach autostrad w miastach (np w Ostrawie czy mladzie boleslav - 'bez poplatku' dla 3,5 t ale zestaw obowiązuje opłata normalnie) więc pozostaje człapać przez centra miast <11>
MooNeR
Forumowicz T4

12
Tematy: 14
Model:
Auto: T4 syncro
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 15 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MooNeR »

Hehe

W Mladej też często bywałem, ale obecnie telefon wystarczy.
W środę za Pilzno jadę właśnie przez Mladą, bo trasa 'dołem' z uwagi na remonty osiąga absurdalne korki..
ODPOWIEDZ

Wróć do „T4 w firmie”