Niesprawne hamulce
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
Adolfo
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 2,5 TDI
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Niesprawne hamulce
Witam
Męczę się z mechanikami 4 dzień, a oni z moim busem. T4 2,5 TDI bez ABS
Wymienione zostało praktycznie wszystko, pompa hamulcowa,przewody, rurki, płyn DoT 4. Tłoczki sprawdzane, odbijają. Dziwna sprawa, gdy bus przejedzie około 20 km, zaczynają się grzać hamulce, do tego stopnia że nie można dotknąć felgi. Na stacji diagnostycznej wyszło że tylna tarcza jest skrzywiona, a z przodu jest opór toczenia.
Jakieś rady, prócz zmiany mechanika?
Z góry dziękuję
Męczę się z mechanikami 4 dzień, a oni z moim busem. T4 2,5 TDI bez ABS
Wymienione zostało praktycznie wszystko, pompa hamulcowa,przewody, rurki, płyn DoT 4. Tłoczki sprawdzane, odbijają. Dziwna sprawa, gdy bus przejedzie około 20 km, zaczynają się grzać hamulce, do tego stopnia że nie można dotknąć felgi. Na stacji diagnostycznej wyszło że tylna tarcza jest skrzywiona, a z przodu jest opór toczenia.
Jakieś rady, prócz zmiany mechanika?
Z góry dziękuję
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Re: Niesprawne hamulce
Witaj,skoro tarcze nadal grzeją się to w/g mnie nadal występuje tarcie. Sam sprawdziłbym koła ,gdzie jest problem. Podnosząc nawet na lewarku każde z osobna. Nie zdejmując koła zakręć i jak poczujesz opór,usłyszysz to szukaj przyczyny. Czy nigdzie nic nie ociera, klocki mają luz .
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Mix
- Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
- podziekowal za post: 37 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Kolego sprawdź też prowadnice jarzma aby czy na pewno lekko się poruszają. Jest to stały punkt w którym rdza uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie zacisku; https://www.google.pl/search?q=prowadni ... 80&bih=634
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Na zimno hamulce dzialaja? Opory sa dopiero jak przy jezdzie kilka razy przyhamujesz i potem juz nie puszcza?
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: MULTIVAN Proiektzwo
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Kiedyś jak mnie uczono zawodu to zdarzały się przypadki, że luz popychacza pompy hamulcowej (ten pręt co z serwa wychodzi) jest za mały i poprzez nagrzewanie się wydłuża i wciska tłoczysko pompy. Po przejechaniu kilku kilometrów hamulce zaczynały się ostro grzać, a nawet blokować.
-
Adolfo
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Jeśli chodzi o blokowanie kół,to był (mam nadzieję) pewien ewenement. Blokował się raz tył -lewa strona, raz przód -prawa strona, a czasem wszystkie 4 felgi były gorące... Zwłaszcza gdy jestem załadowany. Na trasie Lubin-Poznań miałem przymusowe 3 postoje celem schłodzenia tarcz.
Odebrałem auto od mechanika, ponownie, jutro jadę w trasę, będę załadowany to zobaczymy. Tylna,lewa tarcza była wygięta i ocierała klocek. Możliwe że płyn przez te tarczę tak się grzał żeby blokować hamulce?
Odebrałem auto od mechanika, ponownie, jutro jadę w trasę, będę załadowany to zobaczymy. Tylna,lewa tarcza była wygięta i ocierała klocek. Możliwe że płyn przez te tarczę tak się grzał żeby blokować hamulce?
-
Adolfo
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Poprzedni mechanik powinien wystąpić w programie "Będzie Pan zadowolony"
Zle przetoczone tarcze- różnica 1 mm, uszkodzone recepturki na tłoczkach, przecież coś takiego powinno się ścigać z urzędu...
Zle przetoczone tarcze- różnica 1 mm, uszkodzone recepturki na tłoczkach, przecież coś takiego powinno się ścigać z urzędu...