lewarek zmiany biegów problem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
lewarek zmiany biegów problem
witam forumowiczów
mam problem z lewarkiem zmiany biegów w t4 1.9d (1X) doka 1992
nagle na prostej drodze pojawił się problem z biegami okazało się że wajcha zmiany biegów jakoś poluzowała sie odczepiła się od kasety bo można nią poruszać swobodnie na dół i do góry
jak to z powrotem zamocować żeby ta wajcha stabilnie sie trzymała kasety
ma ktoś jakiś schemat? czy coś gdzie są mocowania czy może jakiś element wymienny się zużył
biegi wchodzą ale tak dziwnie, 1 i 2 trzeba wrzucać z wyczuciem.
mam problem z lewarkiem zmiany biegów w t4 1.9d (1X) doka 1992
nagle na prostej drodze pojawił się problem z biegami okazało się że wajcha zmiany biegów jakoś poluzowała sie odczepiła się od kasety bo można nią poruszać swobodnie na dół i do góry
jak to z powrotem zamocować żeby ta wajcha stabilnie sie trzymała kasety
ma ktoś jakiś schemat? czy coś gdzie są mocowania czy może jakiś element wymienny się zużył
biegi wchodzą ale tak dziwnie, 1 i 2 trzeba wrzucać z wyczuciem.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: lewarek zmiany biegów problem
Podnieś maskę i zobacz, co się dzieje z połączeniem dwóch dźwigni koło siłownika sprzęgła. Pewnie rozleciało się plastikowe złącze /takie coś wielkości dużego guzika, wtłoczone w dźwignię wystającą ze skrzyni biegów, a w ten plastikowy element jest wciśnięta końcówka drążka pośredniego/. Trudno tam włożyć ręką, bo ciasno, ale awaryjnie można próbować poradzić sobie drutem czy jakoś podobnie.
-
Marcin74
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: vw t4 caravele
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Pewnie pękła kolka co trzyma to mocowanie lub samo gniazdo co ta kulka tam wchodzi, mialem podobnie tydzien temu na autostradzie w Niemiecach. Tetrytki zalatwiły problem na ponad 600km. Kupilem gniazdo mocowania kulki koszt 10zl, ale brak czasu na wymiane i pomysłu jak to wsadzic.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
kulka o której mówicie wymieniona została przedwczoraj jakieś 300km wstecz bo też sie wyrobiło i wypadło razem z tą tulejką w którą wchodzi i byl tylko 3 i 4 bieg :) ale już jest zrobione na gotowo
...teraz coś wypadło z drugiej strony (to co łączy wybierak z kasetą lewarka zmiany biegów) i zastanawiam sie nad wymianą tego co to wypadło i gdzie bo wajcha zmiany biegów chodzi do góry i na dół chyba chodzi o tuleje jakąś która łączy wybierak i lewarek, wszystkie biegi są tylko trzeba ich szukać i wrzucać z wyczuciem
...teraz coś wypadło z drugiej strony (to co łączy wybierak z kasetą lewarka zmiany biegów) i zastanawiam sie nad wymianą tego co to wypadło i gdzie bo wajcha zmiany biegów chodzi do góry i na dół chyba chodzi o tuleje jakąś która łączy wybierak i lewarek, wszystkie biegi są tylko trzeba ich szukać i wrzucać z wyczuciem
-
termi
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Cały te elementy na koncu drazka przy skrzyni mozna kupic w sklepie z czesciami czy tylko ASO ??
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Kupisz i w sklepie z częściami i w ASO. Z tym że w ASO kosztują one grosze. Z tego co pamiętam to 26zł za 2 kulki i tulejkę. Różnica cenowa jest tak mała, że lepiej kupić oryginał, przynajmniej większe prawdopodobieństwo, że dłużej pochodzi :D
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mi do wymiany tego wystarczyla breszka. Pomocne okazuje sie tez przed montazem wrzucic ten koszyk i kulke do wrzątku, lepiej wtedy wchodzi. A jesli chodzi o proboem ktory powyzej opisalem to poszla mi sprezyna na lewarku zmiany biegow i sie zapadal na dół
-
junior.mf
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Mialem bardzo podobny przypadek.Mianowicie dzwignia zmiany biegow wpadla troszke nizej,mozna bylo nia poruszac w gore i dol i ciezko bylo znalezc biegi (w miejscu 1 wsteczny itp.).Okazalo sie ze odkrecila sie tylko srubeczka taka na imbus przy plastiku zabezpieczajacym przed wrzuceniem wstecznego biegu.Bardzo latwy dostep,bo wystarczy uniesc mieszek,podciagnac dzwignie do gory,ustawic plastik i dokrecic srubke.Stalo sie to nagle okolo pol roku temu i po dokreceniu srubki problem juz sie nie powtorzyl.
-
IgoR_KilleR
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam serdecznie wszystkich.
Miałem ten sam problem, więc dokręciłem tą blokadę. Teraz faktycznie blokuje ona dostęp do wstecznego biegu. Niemniej, utrudnia bardzo wbicie pierwszego biegu. Może ma ktoś jakieś remedium (fotę, obrazek) jak powinno się tą plastikową blokadę umiejscowić aby nie utrudniała wbijania jedynki, a jednocześnie uniemożliwiała wbicie wstecznego biegu bez wciskania lewarka w podłogę.
Miałem ten sam problem, więc dokręciłem tą blokadę. Teraz faktycznie blokuje ona dostęp do wstecznego biegu. Niemniej, utrudnia bardzo wbicie pierwszego biegu. Może ma ktoś jakieś remedium (fotę, obrazek) jak powinno się tą plastikową blokadę umiejscowić aby nie utrudniała wbijania jedynki, a jednocześnie uniemożliwiała wbicie wstecznego biegu bez wciskania lewarka w podłogę.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
@junior.mf i @IgoR_KilleR Możecie coś więcej o tej śrubce? Bo jutro miałem lecieć w trasę ale boje się z takimi biegami.
EDYTA
już chyba wiem: plastikowy klocek na drążku jedną pionową ścianką wypukłą. Tenże klocek ma być na wysokości brzegu kwadratowego otworu, w którym porusza się drążek, i wypukłą ścianką w prawą stronę.
EDYTA
już chyba wiem: plastikowy klocek na drążku jedną pionową ścianką wypukłą. Tenże klocek ma być na wysokości brzegu kwadratowego otworu, w którym porusza się drążek, i wypukłą ścianką w prawą stronę.